Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Porodično letovanje na Tasosu

Moreee, još uvek sam uzbuđena svaki put kada treba da putujemo na more a baš tako je bilo i ovaj put. Ovo je bila moja treća poseta ovom ostrvu ali prva sa porodicom i osećaj je bio kada da nikada nisam ni bila, sem što sam nosila divne uspomene lepote samog ostrva.

Tasos-predivne plaže i borova šuma

O TASOSU

Tasos je najsevernije ostrvo u Egejskom moru, deveto po veličini od svih grčkih ostrva sa svojim obimom od 96 km. Pa ga za 1,5 sat možete celog preći. Putevi su krivudavi ali solidni.

Glavni grad ostrva je Limenas, koje je i najnaseljenije mesto, sa oko 4.000 stalnih stanovnika, dok celo ostrvo broji oko 16.000 njih. Kada pristignete na ostrvo, prva stanica će vam upravo biti Limenas, koji je ujedno i luka ali i turističko mesto.

Ono što mnoge privlači ovom ostrvu su brojne predivne plaže, čak oko 70 njih na tako malom prostoru. Tasos je inače i najzelenije grčko ostrvo, bogato borovom šumom i maslinjacima.

A u nastavku vam pišem naše iskustvo porodičnog letovanja na ovom ostrvu.

PUT DO TASOSA

Postoji više načina da iz Srbije dođete do Tasosa a ja ću kao polaznu tačku navesti Beograd.

Možete naravno putovati autobusom preko agencije a treba znati da taj put traje oko 15-16 sati i da je malo naporan ali može se naravno.

A kako smo sa decom putovali kolima, predložiću vam par opcija.

OPCIJA 1- PREKO BUGARSKE

Ovo je zapravo najkraći put ukoliko posmatrate kilometražu. 744 km udaljen od Beograda i za dolazak na odredište biće vam potrebno oko 9 sati vožnje, ne računajući gužve na granicama.

Međutim treba znati da put kroz Bugarsku nije celim delom autoput već je magistralni, pa su gužve veće i morate se sporije kretati u odnosu na autoput. I kada se uzme sve to u obzir na Tasos ćete zapravo putovati nešto duže u odnosu na put kroz Severnu Makedoniju. 

OPCIJA 2- PREKO SEVERNE MAKEDONIJE

Još uvek nikako da se naviknem da nije samo Makedonija .

Ovaj put bi vam bila ujedno i moja preporuka, pogotovo ukoliko volite da putujete noću zbog dece, sigurnije je voziti se autoputem a kroz Severnu Makedoniju su zaista odlični putevi.

Udaljenost od Beograda do Tasosa je 821km i stižete za nešto manje od 9 časova vožnje. Najčešći pravac je Preševo,Skoplje, Gevgelija, Solun, Kavala i ukrcavanje na trajekt.

Kako smo i očekivali gužvu na granici, iako smo krenuli radnim danom i to noću, trebalo nam je oko sat ipo vremena da prođemo formalnosti do ulaska u Severnu Makedoniju. Mi smo isplanirali da prenoćimo i tako olakšamo sebi i deci put i to nam je bila sjajna odluka.

Jer ne samo da smo odmorili već smo nešto novo i posetili i dodatno se vratili sa lepim utiscima. Naš izbor je bio Dojransko jezero pa samim tim prešli smo na istoimeni manji granični prelaz, na kome uopšte nema gužve a kilometarski je skoro isto išli na taj ili na Gevgeliju.

Više o tome šta vas očekuje u ovom turističkom mestu Severne Makedonije detaljnije sam pisala u odvojenom postu ⬇️.

https://www.putovanjairoditeljstvo.com/dojransko-jezero-predah-do-grcke-kolima/

Prva stanica Dojransko jezero

TRAJEKT DO TASOSA

Najbolji način da dođete do Tasosa jeste da se ukrcate u mestu Keramoti. Navigaciju podestite na ovo mesto i pratite oznake za ferryboat. U sezoni od ranog jutra do kasno uveče na svakih 30-45 minuta vozi trajekt a čak i ako vam se učini da je ogromna gužva, iznenadili bi se koliko auta zapravo stane u njega i većina se ukrca.

Putovanje od 8km koliko je kopneni deo Grčke udaljen od ostrva traje oko 45 minuta i samo po sebi je doživljaj, pogotovo za decu. 

Pored spoljašnje palube koja je interesantna jer možete hraniti galebove, postoji lep unutrašnji,klimatizovan deo za odmor sa malom kafeterijom.

Galebovi- verni pratioci trajekta

Cene trajekta zavise od veličine kola i broja putnika, pa smo tako i mi u dolasku platili ukupno 32 evra a u povratku 28 😀. Jedino objašnjenje mi je da za najmlađe dete nije naplatio. Karte kupujete na malom kiosku pre ulazak na trajekt a ukoliko ne stignete, možete i na licu mesta kod konduktera koji proverava karte( ili kako već da ga nazovem 😄).

KOJE MESTO IZABRATI ZA ODMOR?

To je bilo i moje pitanje, jer bez obzira što sam ga već posetila ( tada sam letovala u Limenasu sa društvom i još kao dete u Limenariji), putovanja sa decom zahtevaju više uslova dok nam noćni život nije bitan.

Nakon pretraživanja po internetu odluka je pala na mesto Skala Potamia koje se nalazi na čuvenoj Golden beach i sada mogu da kažem da nam je to bila odlična odluka.

Ukoliko pak želite noću da se provedete izaberite Potos ili glavni grad Limenas.

SKALA POTAMIA

Kako nam je u Skala Potamiji bilo potaman, nismo mnogo ovaj put obišli. Ne zato što nisam napravila čitav spisak mesta i plaža (jesam i to poduži) već što smo zaista našli ono što nam je trebalo i prijalo nam je da budemo pasivniji u odnosu na sve druge vrste putovanja kada ne stajemo 🙂.

Skala Potamia ima lepu, kilometarski dugu peščanu plažu sa jako dugim plićakom, što nam je savršeno odgovaralo zbog dece,a i nismo morali puno da se stresiramo kada ih nadgledamo jer smo znali da su plićaku 😀. Zapravo do dubine ima da se umoriš da dođeš.

Plaža u Skala Potamiji
Idealna za decu zbog dugog plićaka
Baš smo uspeli da se odmorimo

Samo mesto je takođe veoma šarmantno i što je bitno ima gde za prošetati uveče. Duž obale je lepo šetalište prepuno kafića, restorana i prodavnica. Postoji i simpatična mala crkva, luka i muzej. Mestom saobraća i turistički vozić a postoji i deo za decu sa raznim aparatima za igru. 

Uz obalu se nalaze brojni restorani
U mestu je lepo šetalište i mala luka
U večernjim satima mesto je živo i sadržajno

Smeštaj bolje birajte malo udaljen od samog centra jer ka centru deo plaže je kamenit i tu je mala luka. Mada ništa nije tako daleko da prošetate. S obzirom da to nismo ni znali naša vila se nalazila na savršenom mestu, u blizini peščanog dela plaže a na 15 minuta od centra što je taman bilo lepo za večernju šetnju.

PREPORUKA SMEŠTAJA

Bili smo smešteni u Aegli Studios, za koji imam reč hvale i rado ću vam ih preporučiti. Nalaze se na 5 minuta šetnje od plaže, poseduju lep bazen a sobe su čiste i prostrane i nama je to bilo sasvim dovoljno. Takođe cene su zaista korektne za tu vrstu smeštaja i predlažem da ih direktno kontaktirate preko njihove FB stranice a ne preko posrednika. Dimitris je divan domaćin i vratili smo se sa našeg letovanja sa dva prijatelja Grka više,koji su i organizovali rođendansku žurku za našeg Sergeja i kupili mu tortu. Takvi gestovi se pamte! ❤

Naša rođendanska žurka u Aegli studios
Na moru sam napunio 2 godine
I dobio tortu od prijatelja Grka ❤

A i njegova ćerka Suzana je zvrk kao moja Sofija pa su bile savršen spoj 😄.

GRČKO SELO PANAGIA

Ukoliko dođete na Tasos, ne propustite da posetite ovo šarmantno tradicionalno selo. Zapravo na ostrvu ih ima dva, Panagia, što znači Bogorodica i Teologos, koje je malo u unutrašnjosti i bliže je ukoliko budete smešteni na jugu ostrva. Mi smo posetili samo Panagiu, a ukoliko letujete u Skala Potamiji ovo selo će vam biti udaljeno svega 3 km.

Šarmantne ulice Panagije
Prepune su cveća 🌸

Ulice i kuće ovog sela su veoma šarmantne sa pravim grčkim šarmom a nezaobilazno mesto je trg Tri izvora i most ljubavi. Čiste planinske vode sa masiva Ipsarion slivaju se do sela koje se nalazi na 300 metara nadmorske visine.

Most ljubavi
Trg je poznat po platanima sa rupama u obliku srca
u selu se nalazi i predivna crkva

Drugo mesto koje takođe ne treba da propustite je poseta porodičnoj fabrici maslinovog ulja Sotirelis u kojoj možete videti muzejsku postavku kako se ulje pravilo još davne 1915.

Postavka kako se maslinovo ulje nekada pravilo

A i ne propustiti kupiti vrhunsko masilnovo ulje i masline.

Porodična fabrika Sotirelis

Ovo selo je takođe poznato po vrhunskoj jagnjetini, čiji miris se širi centrom i nemojte ga zaobići.

PLAŽE NA TASOSU

Kao što sam već napomenula plaže na Tasosu su uglavnom peščane , a boja vode varira od plave do zelene. Skoro sve su lepo uređene, neke sa više, neke manje sadržaja. Za pun doživljaj predlažem obilazak ostrva, a izdvojiću vam neke lepe posećene plaže.

Notos plaža, mala i lepa sa strmim prilazom
Mermerna plaža do koje vodi veoma prašnjav put
Paradise beach je često praćena talasima
Jedna od meni lepših- Aliki beach
Makriamos- ulaz na ovu plažu se plaća

ŠTA JOŠ POSETITI

MANASTIR ARHANGELA MIHAJLA

Na istočnoj strani ostrva nalazi se manastir posvećen Arhangel Mihajlu odakle se pruža predivan pogled na Svetu Goru.U pitanju je ženski manastir a u njemu se čuva deo klina iz Hristove desne ruke, kojim je bio razapet na krstu. Takođe u manastiru mnogi vernici dolaze zbog izvora svete vode koja ima isceliteljsku moć.

Ispred samog manastira postoji parking a ukoliko niste adekvatno obučeni, dobićete odeću na ulazu. Zaista lepo mesto vredno posete.

Ulaz u manastir
Predivan pogled na okolinu

CENE NA TASOSU

Cene na Tasosu se ne razlikuju mnogo u odnosu na kopneni deo severne Grčke. Naravno da variraju od mesta do mesta, ili od lokala do lokala. Za većinu mesta ležaljke i dalje možete koristiti uz kupovinu pića ali u odnosu na prethodne godine uglavnom ste uslovljeni količinom potrošenom u datom lokalu. Na primer gde smo mi boravili za set od dve ležaljke i suncobran morali ste da potrošite 7 evra. Za malo raskošnije ležaljke cene su veće. I dalje to smatram ok u odnosu na plaćanje ležaljki gde ne dobijete ništa.

Moram da napomenem da ukoliko se ide na obližnje plaže na nekima se leželjke posebno plaćaju i cene su veće u odnosu na mesto u kojem smo mi boravili.

Kafa frappe je bila 2,5e, sokovi 2e, pivo 3,5e. Sladoled na štapiću od 1-1,5 e a kukuruz i krofne na plaži od 2-2,5e, giros 3,5e.

Cene u restoranima se kreću za glavno jelo (riba ili meso) od 10-13 evra, dok u obližnjem marketu možete kupiti celo pile za svega 6e.

Sve navedene cene su bile aktuele 2021.godine.

Opšti utisak je da Tasos zaista ima sve za jedan lep porodični odmor i od nas preporuka da ga posetite ❤.

Nakon predivnih 10 dana na ovom ostrvu u povratku smo svratili u Solun a potom i Skoplje, gde smo prespavali 2 dana. Više o toj avanturi uskoro u novom postu 🙂.

Posetili smo Solun u povratku
A potom je usledilo otkrivanje Skoplja

Nadam se da ste uživali u putopisu a za dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju 🙂.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci