Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Dojransko jezero- predah do Grčke kolima

Gostoljubivi ljudi,mediteranska atmosfera, sjajna hrana i povoljne cene- tako bih krenula sa opisom Starog Dojrana, turističkog mesta na obali trećeg po veličini jezera u Severnoj Makedoniji.

Jezero zapravo pripada 63% Severnoj Makedoniji, a 37% Grčkoj, dugo je 8,9 km a široko 7,1 km. Nama je bio usputna stanica do Grčke i predah od dugog puta, a zapravo veoma nam se svidela celokupna atmosfera, more pre mora.

PUT DO DOJRANSKOG JEZERA

Udaljeno je oko 570 km od Beograda ili 6 sati vožnje.Mada dolazak zavisi i od gužve na graničnim prelazima. Sam put je veoma jednostavan, prateći autoput E-75 što kroz Srbiju ,što Severnu Makedoniju. Ne idete na granični prelaz Gevgelija, već ćete se odvojiti za Veles i pratiti put do jezera, u čijoj blizini se i nalazi istoimeni manji granični prelaz za ulazak u Grčku.

Poseta Dojranskom jezeru i tom graničnom prelazu odlična je opcija ukoliko planirate do ostrva Tasos, kao i mi, ili do istočnog dela poluostrva Halkidiki.

Kako smo mi putnici sa troje male dece, naša putovanja, pogotovo ona duža, započinjemo kolima noću, da deca što lakše podnesu put. Pa smo tako i došli na naše odredište u pre podnevnim časovima, imajući na raspolaganju ceo dan da se malo bolje upoznamo sa mestom, ali da bismo se vratili u funkcionalno stanje, morali smo prvo malo odspavati 🙂.

STARI DOJRAN

Iako se na obali jezera nalaze Novi i Stari Dojran, turistički sva interesantna mesta nalaze se u Starom Dojranu, pa ukoliko niste sigurni u kom delu da nađete smeštaj, moj savet vam je Stari Dojran.

Stari Dojran krasi dugo šetalište uz obalu, sa brojnim kafićima, restoranima, glavnim trgom, pijacom, igralištem za decu, luna parkom kao i turističkim vozićem. Takođe postoji deo uređene plaže pa se možete i kupati.

Iako je za nas to uglavnom tranzit destinacija, mnogi Makedonci letuju upravo tu, jer se i njihova zemlja trudi da zadrži domaće turiste i stimuliše ih da ostanu.

Mesto je veoma lepo za decu, moji klinci nisu znali gde bi pre ,da li u park,u jezero, da probaju sladoled na točenje ili ukusne krofnice. Cene su zaista pristupačne, slične kao kod nas u Srbiji, a restorani čak povoljniji.

Mesto je puno lepih kafića uz jezero
Ništa bez igrališta 🙂
Mali luna park je postavljen uz šetalište
Veliki je izbor hrane
Mestom prolazi turistički vozić
Vozi celim šetalištem

PREPORUKA RESTORANA

Treba znati da je Dojransko jezero najbogatije ribom u celoj Evropi, pa nije iznenađujuće da mesto obiluje restoranima. U jezeru živi 15 vrsta riba a najveći specijalitet je dojranski šaran.

Ukoliko pitate meštane za preporuku restorana, uglavnom će vas uputiti u Fuk-Tak , restoran sa tradicijom od 1884. Pored ukusne hrane ambijent je veoma lep i prijatan, pa otud i naša preporuka da ga posetite.

Restoran Fuk Tak sa lepom baštom
Hrana je bila veoma ukusna
Specijalitet je dojranski šaran

KUPANJE U JEZERU

Kao prvo moram da kažem da je kupanje u ovom jezeru lekovito i da je ujedno vazdušna banja. Bogato je algama koje emituju jod što čini vodu blagotvornom za sinuse, krajnike, reumu i pojedina kožna oboljenja. Upravo zbog tih jedinstvenih algi, ovo jezero se nalazi na listi svetskih rariteta.

Ukoliko vas zanima samo da se rashladite, postoje uređeni delovi plaža sa ležaljkama, kao i deo gde možete ostaviti vaš peškir,ukoliko ne želite da iznajmite ležaljku. Tokom naše posete u julu, voda je bila izuzetno topla, ulaz postepen sa dugim plićakom i kamenčićima, koji su doduše malo bili klizvi u delu u kom smo se mi kupali. Bilo je prijatno rashladiti se i okupati u tranzitu.

Deo plaže gde možete postaviti peškir
Deo uređen sa ležaljkama

LEGENDA O DOJRANI

Meštani vole da prepričavaju legendu o nastanku imena jezera. Davnih dana, kako kaže legenda, tu nije ni postojalo jezero već samo dolina sa pašnjacima i jedan izvor vode. Nedaleko je živela lepa devojka Dojrana u koju se zaljubio turski vojskovođa Kaimakan, ali kako mu ljubav nije bila uzvraćena, on je na sve načine pokušavao da je osvoji i neprekidno je pratio Dojranu. Da bi izbegla udaju za njega, ona je jedini spas pronašla u viru izvora gde se utopila, a na tom mestu od tuge izvor je preplavio dolinu i nastalo je Dojransko jezero.

Dojrana i fontana u centru

SMEŠTAJ

Na Dojranskom jezeru možete pronaći brojna odmarališta, vikend kuće i hotele. Najlepši hotel na šetalištu je hotel Romantik a mi smo naš smeštaj pronašli na Bookingu.Vila Mitko se nalazi na brdu (što nismo znali ), ali prijala nam je šetnja do centra a kako je pogled bio savršen, nisam mogla ništa da zamerim. Prvi put ikada nas je neki domaćin sačekao sa slatkim za dobrodošlicu pa da se na mali način odužimo preporukom za čist i uredan smeštaj.

Najlepši izlazak sunca

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja tu sam a do neke sledeće priče, hvala na čitanju! ❤

Slađana

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci

Sladjana

Vaš vodič

Moje ime je Slađana, putnik u duši, večiti optimista, supruga, majka troje dece, kreativac u pokušaju, preduzetnik i poliglota koji živi u malom mestu a sanja velike snove.

Sladjana

Moji omiljeni postovi
Saradnja