Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Zašto posetiti Bratislavu i šta videti

Još jedan podcenjeni glavni grad Evrope, koji često gubi trku sa obližnjim Bečom (koji se nalazi na svega 60km od njega) ili od Budimpešte (220 km udaljena) zapravo ima mnogo hedonističkih kutaka i po mom mišljenju itekako je vredan posete.
Bratislava je jedan od najmanjih glavnih gradova Evrope sa svega oko pola miliona stanovnika a ovaj grad je dobio naziv po češkom kralju Bratislavu. 
Slovačku nismo previše razmatrali kao interesantnu turističku zemlju ali što smo je više otkrivali, više nam se sviđala i rado bismo se opet u nju vratili.


Razlog našeg dolaska je bio obližnji aerodrom u Austriji a nakon nećkanja da li odsesti u Beču ili Bratislavi kao tranzit destinaciji, odluka je pala na Bratislavu jer je smeštaj bio povoljniji.
Beč sam posetila nekoliko puta ali mu se uvek rado vraćam dok Bratislavu nisam nikada i izuzetno mi je bilo drago što se tako sve namestilo.


KAKO DOĆI


Najlakši način sa posetite Bratislavu jeste da dođete kolima. Nama sa severa Vojvodine trebalo je oko 5,5 sati vožnje, preko Mađarske naravno. Od Beograda je udaljen 570 kilometara a mislim da nema potrebe da posebno naglašavam da su putevi odlični. Ono što moram da napomenem jeste da ste dužni da kupite vinjetu za puteve kroz Mađarsku, ali isto tako i za Slovačku, iako se veoma kratko vozite njihovim putevima. Kako ne postoji granica između ove dve države koje su u Evropskoj Uniji, videćete mesto nekadašnje granice i to je jedino mesto na kome smo videli da se može kupiti slovačka vinjeta. Druga opcija je da to uradite preko interneta.


KOLIKO DUGO ODSESTI


U Bratislavi smo proveli jedan ceo dan, od jutra do večeri i smatram da se glavne znamenitosti mogu obići za to vreme. Naravno ukoliko želite da istražite više od starog jezgra grada, da zavirite u muzeje ili prosto više uživate u samom gradu, onda svakako ostanite dva ili tri dana.
Po mom mišljenju Bratislavu je najlepše posetiti od proleća do jeseni, kada možete uživati u predivnim baštama grada i lepom vremenu. Sve je nekako lepše po sunčanom danu, zar ne?


ŠTA VIDETI


BRATISLAVSKI DVORAC -HRAD


Kada uđete u grad, ovaj dvorac će vas pozdraviti sa svih strana a vi nećete moći da odolite i ne kažete woow. To je ujedno bila i naša prva stanica obilaska Bratislave i ispalo je odlično jer smo se kolima dovezli do samog dvorca i ostavili auto u obližnjoj garaži. Druga opcija, ujedno i opcija većine turista jeste da se iz centra popnu do dvorca ali za to je potrebna pomalo zahtevna šetnja koju mi je drago što smo izbegli sa troje male dece.
Sam dvorac je predivan i na moje iznenađenje poprilično velik. Sagrađen u 15.veku, čak tri puta je bio uništen a danas je veoma lepo očuvan i posećen.Unutrašnjost nismo posetili ali spoljašnjost , predivan vrt i pogledi na grad su ono što ga čine posebnim.Okolina samog dvorca je veoma pogodna za porodice sa decom, kako se u blizini nalazi lepo uređeno igralište u hladu sa klupama za odmor.


STARI GRAD


Kao i mnogi gradovi, tako i Bratislava ima novi i stari deo a nije teško pretpostaviti gde trebate usmeriti vašu pažnju. Staro jezgro grada je veoma šarmantno, sa predivnom srednjoevropskom arhitekturom, brojnim trgovima, fontanama i statuama. U njemu je takođe skoncentrisan veliki broj kafića i restorana.

Neke od najpoznatijih statua su statua napoleonovog vojnika, Ćumil koji viri iz šahta i Naci- šarmantni gospodin koji pozdravlja lepe devojke. Još jedno obeležje starog jezgra grada jeste i Mihalova kapija, jedina preostala kapija srednjovekovnog grada a na glavnom trgu Hlavne Namestie možete posetiti Maksimilijanovu fontanu, muzej i skupštinu.


KATEDRALA SVETOG MARTINA


Ovu predivnu katedralu iz 13.veka nemojte zaobići prilikom vaše posete. Veoma je istorijski važna kako su se u njoj krunisali mnogobrojni mađarski kraljevi.Unutrašnjost same katedrale je veoma impresivna a ulazak je besplatan za sve posetioce.

GRASALKOVIČEVA ILI PREDSEDNIČKA PALATA


Ova interesantna građevina i noviji simbol grada potiče iz 18.veka. Njena spoljašnjost podseća na prave srednjovekovne palate a turistički se mogu posetiti i njeni vrtovi. Mi smo uspeli da vidimo samo marširanje stražara jer je u to vreme palata bila zatvorena za posete. To je mesto gde aktuelni predsednik države živi a trg ispred palate krasi veoma lepa fontana i sveukupno je mesto koje vredi posetiti.


NOVI MOST I NLO TORANJ


Još jedna nesvakidašnja atrakcija grada je upravo ovaj most i toranj koji podseća na leteći tanjir pa otuda i naziv NLO. Najlepši pogled na njega imaćete upravo sa Hrada a leteći tanjir je restoran. Takođe se možete turistički popeti na njega a ulaznica se plaća.


KORISNE INFORMACIJE


-Pronađite smeštaj blizu starog centra grada sa parkingom i izbeći ćete skup parking a sve znamenitosti će vam biti blizu peške.-Ukoliko dolazite kolima u centar, postoji nekoliko podzemnih garaža a 1 sat košta 4 evra.-Ukoliko posećujete dvorac kolima, garaža kod njega košta 2 evra za 20 minuta.-Zvanična valuta je evro a cene su jače nego kod nas. Naravno uvek postoje povoljnija i skuplja mesta za jesti.
Za kraj našeg dana posetili smo prijatelje koji su se nedavno preselili u ovaj grad i proveli divno veče sa najlepšim pogledom na grad, iz njihovog stana 🙂.


Kada je osvanulo jutro iskoristili smo pre podne da na kratko uživamo u Beču, što bi vam ujedno bila i moja preporuka, da posetite oba grada tokom jedne posete.


Na spisku bih sigurno imala još stvari da dodam ali za jedan dan, mi smo veoma zadovoljni viđenim i rado ćemo mu se opet vratiti.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci