Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Pečuj i Šikloš – predivna dva dana na jugozapadu Mađarske

 Ukoliko volite da istražujete manje poznata mesta, Mađarska vam lako može postati omiljena zemlja u okruženju jer ima toliko mnogo interesantnih a ipak manje poznatih mesta da ponudi.
Jedan od predloga za posetu je upravo Pečuj sa svojom okolinom. Nakon što mi je ovaj grad dugo bio na listi za posetiti, odlučili smo da provedemo dva dana u njemu i usput posetimo Šikloš zamak.


ŠIKLOŠ ZAMAK


Zamak se nalazi u malom mađarskom gradu Šiklošu, nedaleko od granice sa Hrvatskom. Ova građevina iz 13-og veka je veoma lepo održavana a postavke unutar nje veoma zanimljive.

Ulaz u Šikloš zamak


Verodostojno je dočaran srednjovekovni život što pod austro-ugarskom što turskom vlašću, od nameštaja, oružja, mode do izgleda samog zamka koji se menjao tokom osvajanja, a jedan deo zamka je rezervisan i za sprave za mučenje.U stalnoj postavci prikazan je i život nacionalnih manjiha Hrvata i Srba.Grad Šikloš je početkom 16.veka bio stolica srpskog despota Stefana Štiljanovića, da bi nakon poraza u Mohačkoj bitci potpao pod Turke i mesto postalo sedište turskog paše.

Unutrašnje dvorište zamka
Prikaz srednjovekovnog života
Unutrašnjos je bogata raznim postavkama
Predivan balkon okružuje zamak
Sa zamka se pruža lep pogled na okolinu


Za obilazak nam je bilo potrebno oko sat vremena a mogli smo se zadržati još toliko kada su deca shvatila da postoji dečja igraonica u sklopu zamka.
I to kakva igraonica..prepuna igračaka i rekvizita sa viteškom tematikom pa sve do garderobe da se užive u uloge 😍.

Dečja igraonica u zamku


Ulaz u zamak se plaća 6e za odrasle i 2e za stariju decu.
Šikloš je takođe poznat i po termalnim bazenima ali ovaj put smo ih preskočili jer smo jedva čekali naš prvi susret sa Pečujom.


PEČUJ 


Da li ste znali da je Pečuj peti po veličini grad u Mađarskoj sa svojih 160.000 stanovnika?
Centar grada je zaštićen kao svetska kulturna baština a može se pohvaliti i najstarijim univerzitetom u Mađarskoj (osnovanim 1367.god).U svojoj burnoj istoriji mnogo puta je bio razrušen i ponovo obnavljan a veoma je vidljiv uticaj Turaka.


ŠTA VIDETI


KASIM PAŠINA DŽAMIJA


Ova džamija je najpoznatije obeležje turske arhitekture i krasi sam centar grada. Potiče iz 16-og veka, da bi potom bila pretvorena u katoličku crkvu u 18 veku. Jedna je od retkih objekata na kojoj se mogu videti obeležja dve vere, kao što se na njoj mogu videti polumesec i krst.

Kasim pašina džamija u centru Pečuja


SEČENJI TRG


Predivna pešačka zona i Sečenji trg dominiraju gradom, koji ima baš neku opuštenu energiju, energiju za uživanje. 

Sečenji trg i njen centralni spomenik
Predivna arhitektura grada krasi trg


KATEDRALA SVETOG PETRA I PAVLA


Još jedno nezaobilazno mesto prilikom posete Pečuju je Katedrala Sv.Petra i Pavla koja datira iz 11.veka. Katedrala je u jednom periodu bila i džamija kao što su i džamije nakon njihove vladavine pretvorene u katoličke crkve.
Zanimljivo je da je u vreme vladavine Turaka uspostavljena srpska episkopija u ovom gradu,zbog velikog broja srpskih plaćenika u njihovoj vojsci ,dok je katoličko sveštenstvo plaćalo porez srpskoj episkopiji.
Oduševila me je sama katedrala kao i njena veličina a spada pod najveće u Mađarskoj sa 4 tornja visine 60 metara.A na jedan od njih se možete i popeti.Strme stepenice su decu malo uplašile, pa smo se suprug i ja naizmenično penjali a pogled sa nje je fenomenalan i nemojte ga propustiti prilikom posete.
Ulazak u katedralu se plaća 5e po osobi (za decu nismo platili) a ukoliko želite da vidite unutrašnjost i ostalih crkava/džamija postoji objedinjena povoljnija ulaznica,nego da svaku kupujete pojedinačno.

Jedna je od najvećih katedrala u Mađarskoj
Unutrašnjost je veoma impresivna
Pogled sa kule je vredan penjanja


BARBAKAN KULA


Još jedno nezaobilazno mesto za turiste je upravo ova kula od koje kreću zidine dugačke nekoliko kilometara a već pomenuta katedrala je opasana tim istim zidinama.Na kulu se možete popeti malo strmijim stepenicama i diviti se panorami.

Kula datira iz 16.veka


ŽOLNAI KULTURNI CENTAR 


Kakvo mesto, odakle da počnem.. 😍
Otvoreno za javnost 2010.godine kada je Pečuj nosio titulu evropskog grada kulture. Osnovan na fabričkom imanju ugledne porodice Žolnai koja se bavila proizvodnjom keramike, porcelana i umetničkih predmeta.
Upravo po ovoj keramici grad je postao svetski poznat. Prekrivena posebim sastojkom eozinom presijava se na svetlosti što je čini jedinstvenom. Sofija je ovu fabriku prozvala “fabrika šljokica” 😄. Bila je oduševljena keramikom prikazanom u njihovoj porodičnoj kući, a tek kada je videla rozu svetlucavu vazu, ljubav se rodila.
Žolnai keramika ukrašava i Rajhlovu palatu u Subotici kao i hotel Moskvu u Beogradu.Teško da to mogu nazvati samo keramikom, to su prava umetnička dela!

Kompleks kulturnog centra je veoma velik
Očaraće vas Žolnai keramika
U sklopu centra je i fabrika za izradu keramike
Žolnai porodična kuća je pretvorena u muzej
U njoj su izloženi mnogi primerci pločica i keramike


U ovoj kulturnoj četvrti možete ostati bukvalno ceo dan. Četvrt obuhvata lepo uređen, ograđen prostor sa edukativnim sadržajem unutar njenih prostorija poput planetarijuma, laboratorijske igraonice sa simulatorima aviona, sobom svetlosti..kako bi deca na zabavan način upoznali svet fizike. Možete upoznati svet izrade porcelana i još mnogo toga što pruža ovaj kutrurni centar. 


Ulazak u sam kompleks centra se ne naplaćuje međutim u same postavke da. Ukoliko želite da zavirite u svaki njegov deo, porodična ulaznica je oko 35e, a može se uzeti i za svaku postavku pojedinačno ( oko 10 evra za 2 odraslih i dete).
Kako opet nismo imali vremena ceo dan,izabrali smo da posetimo porodičnu kuću porodice Žolnai i da se divimo istoimenoj keramici. Takođe nas je delom odbila činjenica da su objašnjenja bila samo na mađarskom jeziku.
Kulturni centar se nalazi par kilometara od centra, da znate ukoliko posećujete Pečuj organizovano. A ukoliko ste u samostalnoj režiji, pronašli smo mesto da ostavimo auto u sporednoj ulici preko puta njega.


ZOLOŠKI VRT U PEČUJU 


Ukoliko vodite malu decu, znate čemu se oni najviše obraduju.Ovaj zološki vrt je pre par godina renoviran, uključujući izgradnju nekoliko reprezentativnih objekata u kojima se upravo smestio akvarijum sa terarijumom.Na iznenađenje tu je bila i jedna mala ajkula kao i anakonda.
U spoljašnjem delu zaista ima dosta životinja poput belog tigra, leoparda, lavova,zebri, bizona jako mnogo vrsta manjih majmuna, foka, merkata, leminga..
Ovaj zološki vrt smešten je na brdu par kilometara od samog grada, ušuškan u prirodu. Iako je bio februar mogla sam ga zamisliti u leto,kada svo drveće olista i pravi hlad posetiocima.
Ulaznica za odrasle je 4e, za decu 2e (samo za stariju ćerku smo platili).Plaćanje karticama je naravno moguće.
U sklopu zološkog vrta postoji i kafić.
❗Ukoliko dolazite u zimskim mesecima radno vreme je do 16:00 časova, pa smo mi došavši oko 15:00 imali oko sat vremena za razgledanje, što je i bilo sasvim dovoljno (mada planirajte bolje 1,5 vremena da odvojite za posetu).


PEČUJ – KORISNE INFORMACIJE


Za kraj priča o Pečuju delim i par korisnih informacija.


1. PUT

Ukoliko iz Srbije planirate put Pečuja, najbrži put će vas voditi preko Hrvatske, Osijeka pa na Donji Miholjac.Obratite pažnju ako odlučite da idete preko Mohača, moraćete da se ukrcavate na trajekt.


2. PARKING

Zaljubila sam se u njihove parking automate, koji primaju kartice 😄. Zaista, za turiste koji nemaju gvozdene forinte, to je sjajna opcija. 
Prateći uputstva na samom automatu (u ponudi su engleski i nemački jezik,pored mađarskog) veoma lako dođete do parking karte koju potom ostavite na vidno mesto u kolima. Svidelo mi se i što je moguće izabrati vreme trajanja na 15 minuta a ne samo na sat.
U prvoj zoni parking po satu izađe oko 1.2e, a u drugoj zoni,duplo jeftinije.


3.HRANA I CENE

Cene u restoranima su slične kao kod nas (u većim gradovima),a prosečni obroci su od 8-10e.
U centru postoji par pekara ali nema toliko brze hrane. Za veći izbor i raznolike cene, otiđite do šoping centra Arkad,koji se nalazi svega 10-ak minuta peške od centra grada.
Od nas preporuke za finu hranu u restoranima Korhely Pub i Rundo.


4. MENJAČNICE

Dobra stvar je da smo skoro svugde mogli da plaćamo karticama ali ukoliko zatražite menjačnicu,jedinu koju smo videli jeste bila u prizemlju tržnog centra Arkad.


5. ULAZNICE

Ulaznice za znamenitosti su u proseku oko 4-5e po osobi, ali imajte na umu da možete povoljnije kupiti objedinjenu ulaznicu za više znamenitosti.


6.SNALAŽENJE

Većinu znamenitosti u Pečuju možete peške obići a uglavnom smo koristili offline aplikaciju Here we go za vožnju kolima.


7.INTERNET

Centar grada je pokriven besplatnim internetom, ali kao i sve besplatno, ne radi uvek 😄.


8. U BLIZINI

Ukoliko planirate više dana da provedete u Pečuju, pored Šikloš zamak možete posetiti i Harkanj banju sa termalnim bazenima.


Nadam se da ste uživali u pričama iz ovog dela Mađarske i pišite mi u komentarima kako vam se svideo.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci

Sladjana

Vaš vodič

Moje ime je Slađana, putnik u duši, večiti optimista, supruga, majka troje dece, kreativac u pokušaju, preduzetnik i poliglota koji živi u malom mestu a sanja velike snove.

Sladjana

Moji omiljeni postovi
Saradnja