Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Najlepše ergele Vojvodine


Posete egrelama vežu me za rano detinjstvo, kada smo svakog 1.maja porodično odlazili u Karađorđevo da gledamo trke konja.Još uvek pamtim tu gužvu i uzbuđenje trka i rado posećujemo ergele sa decom, koji takođe odrastaju u prave male a ipak velike ljubitelje konja.


Predstaviću vam tri najlepše i najveće ergele u Vojvodini kao i šta tamo možete raditi ukoliko planirate posetu sa decom.


ERGELA KARAĐORĐEVO


Na zapadu Bačke, 11km udaljena od Bačke Palanke nalazi se ergela Karađorđevo. Osnovana 1885.godine, čuva dugu tradiciju uzgajanja konja a poznata je kao i jedno od Titovih omiljenih mesta na koje je odlazio pune 23 godine, često kao gost ali i domaćin.

U kompleksu se pored štala nalazi hipodrom, muzej ergele kao i dovoljno zelene površine da se klinci istrče.Na ovoj ergeli nalaze se i najlepši konji koje sam ikada videla a ulazak u štale je dozvoljen i možete ih na miru razgledati.

Jedna posebna štala rezervisana je za gardijske konje vojske Srbije a imali smo sreće da je i jedan od gardista bio prisutan i sa osmehom na licu pokazao nam svakog konja i sa ljubavlju dodao po nešto o naravi svakog od njih.


Takođe nas je obavestio da u Karađorđevu još uvek žive trke i to svake godine krajem septembra u sklopu kupa vojske Srbije.


Naravno šta je poseta ergeli bez ponija koje deca obožavaju.Moje devojke su počupale svu travu hraneći ih a ni oni se nisu bunili 😊.


Muzejski deo na ergeli se ne plaća i u njemu se mogu naći mnogobrojni trofeji kojima se ponose kao i kočije kojima se vozila kraljica Elizabeta prilikom posete Jugoslaviji.
U sklopu ergele pronaći ćete i klupe za odmor kao i dečje igralište koje u našem slučaju nije bilo deci zanimljivo pored konja.


Ukoliko ste zainteresovani da jašete konje, to ipak nećete moći na ergeli, jer se ne bave turizmom na taj način ali će vas rado uputiti na seosko domaćinstvo u blizini koje to radi.


Kako biste upotpunili svoju posetu, predlažem da posetite Bačku Palanku i jezero Tikvara.


ERGELA ZOBNATICA


U srcu Vojvodine, nedaleko od Bačke Topole nalazi se ove divna ergela na kojoj se možete zabaviti, prošetati po prirodi i predivno uređenom parku i provesti lep porodičan dan. 

Osnovana 1779 ova ergela je jedna od najstarijih na našim prostorima. Prelepim vrtom dominira kaštel porodice Terlei koji je sada renovirani hotel Miznah.Kao gosti možete uživati u odličnoj gastronomskoj ponudi ovog hotela, čija bašta restorana gleda na dečije igralište.


U parku ergele nalazi se muzej kao i brojne statue koje ga ukrašavaju, uključujući i statue čuvenih konja sa ove ergela.Posebno se ponose pastuvima Jadran II i Kazanovom koji je pet puta za redom osvajao najznačajniji trofej u zemlji -Kup Maršala Tita a i pobeđivao je širom Evrope.


Današnje štale takođe odgajaju vrhunske konje ali su okrenuti i turizmu, pa na ergeli možete jahati konje, čime su deca bila posebno oduševljena.

Nažalost ulazak u štale nije dozvoljen ali po lepom vremenu, brojni konji će biti na dohvat ruke u orgađenom delu, da ih pomazite ili pak nahranite ukoliko dođete pripremljeni kao i mi.


Ono što mi se posebno svidelo jeste blizina Zobnatičkog jezera koje je zapanjujuće veliko i prava je mala oaza netaknute prirode. Raj za ribolovce ali i brojne životinjske vrste, posebno ptice, kojima je ovo mesto gde podižu svoje mlade.


Preporučila bih posetu ovoj ergeli svima koji žele sadržajno i kvalitetno da provedu par sati sa najmlađima.


ERGELA KELEBIJA


Na samom severu zemlje ,svega 500m pre graničnog prelaza Kelebija, sa Mađarskom, nalazi se ova ergela koja se može pohvaliti uglavnom uzgojem lipicanera od 1993.godine, kada je i osnovana.


Jednog lepog vikenda nakon posete Paliću, što ujedno može biti predlog za vas da upotpunite dan, provozali smo se do Kelebije po prvi put i sjajno smo se proveli.
Ergela je okrenuta i turizmu, što znači da ćete vi kao posetioci moći da se zabavite.Nažalost u štale je zabranjeno ulaziti ali po lepom danu imaćete svakako prilike da vidite konje kao i ponije.Ponije naravno možete i jahati što je sasvim dovoljno za dečiji osmeh.

A još bolje za osmeh cele porodice, tu je vožnja kočijama.Nisam sigurna kome se više svidelo, nama odraslima ili klincima, pa je nemojte propustiti. Vožnjom od 20 minuta proći ćete imanje ergele, izaći sa njega do obližnje šume i uz malo sreće videti divlje zečeve kao i mi. 


Na imanju ergele možete se zabaviti i u malom dečijem parku, tu su i kavezi sa par životinja kao i kafić da upotpunite doživljaj.

Ljubiteljima konja preporučila bih da posete sve tri ergele a kolika često zna biti ljubav prema njima,neko je lepo opisao 🙂.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci