Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Skoplje i kanjon Matka-kako provesti dan u prestonici Severne Makedonije

Severnu Makedoniju sam uvek doživljavala kao tranzit opciju do Grčke i do prošle godine joj nisam dala pravu šansu. Mada moram priznati da me je Skoplje privlačilo, kao jedini preostali glavni grad SFRJ koji nisam posetila. I kako to obično biva, kada nešto rešiš, onda i ostvariš.


Poseta Skoplju je bila usputna stanica i ovaj put ali smo rešili da u povratku iz Grčke proverimo šta to nudi glavni grad Severne Makedonije.Predložila bih ga i za produženi vikend, svima koji žive na jugu Srbije jer je jedna od retkih povoljnih destinacija sa svojim jedinstvenim šarmom.


A o šarmu ću vam tek pisati..

Možete ga voleti ili ne ali zaista jeste jedinstven grad na Balkanu.
Pre ove posete skoro ništa o gradu nisam znala i prepustila sam mu se u potpunosti.Prva šetnja gradom do centra me je skroz zbunila.

Da li sam ja to dobro videla crvene dabldeker autobuse kako saobraćaju gradom?Mini verziju Brandenburške kapije iz Berlina na makedonski način? Trijumfalnu kapiju..?Da li sam ja to videla i Londonski most u blizini onog što jako podseća na Karlov u Pragu?Mozak je pokušavao da proprati sve te znamenitosti i shvati odakle one na brdovitom Balkanu?Potom i dolazak na glavni trg na kome se nalazi orgomna fontana i spomenik Aleksandru Velikom. Toliko velika da je samo iz daljine možete uhvatiti u kadar!

Trijumfalna kapija u centru Skoplja
Spomenik Prometeju ispred stubova sa konjima i figure anđela u pozadini
Spomenik i fontana posvećen Aleksandru Velikom
Grad je prepun statua svih stilova


Ako se i vi pitate otkud sve ovo u najnerazvijenijoj državi bivše Juge, odgovor leži u projektu Skoplje 2014.Naime tadašnja vlada je rešila da grad učini mondenskim i potrošila je neverovatnih 600 miliona evra u njegovu obnovu. Grad je od tada dobio potpuno novi izgled. Mnogi ga ismevaju ali ga ja nisam tako doživela. Čak me je i impresionirao željom da postane nešto. Jedinu zamerku imam što su mnogobrojni spomenici i mostovi kopije izuzetno poznatih evropskih i što nisu uspeli da pronađu svoj stil.


Sa druge strane reke Vardar pozdraviće vas još dva megalomanska spomenika. Jedan posvećen majci, koji mi se zapravo baš svideo, jer ima li sta lepše od toga. A drugi, u njegovoj blizini, pogledaće vas sa visine Filip Makedonski.

Kroz Skoplje protiče reka Vardar
Spomenik Majka
U čijoj blizini se nalazi još jedan megalomanski spomenik Filipu Makedonskom


Iako Skoplje danas broji nešto više od pola miliona stanovnika, centar ćete lako obići za svega jedno popodne. 


Najimpresivnija znamenitost Skoplja ( ali sada zaista 😄 ) je Kameni tj.Dušanov most. Na prvi pogled jako podseća na most u Višegradu, ali ova velelepna građevina je zapravo još starija.Most je podignut na ostacima nekadašnjeg iz 6 veka , dok današnji izgled duguje Muratu II od 15.veka. Most je pešačka zona koja deli novi i stari deo grada. 

Kameni tj.Dušanov most iza koga se nalazi Arheološki muzej grada Skoplja


Stara čaršija je pravo parče Istanbula gde možete uživati u orijentalnoj atmosferi , šopingu i hrani. Čaršija u Skoplju je najveća u ovom delu Evrope (izvan Turske).U njoj možete pronaći i džamije i crkve. Pravi je vremeplov u kome se ukrštaju religije i gde se novo prožima sa starim.

Stara Čaršija u Skoplju najveća je u ovom delu Evrope nakon Istanbula
U njoj ćete osetiti stari duh ovih prostora


Iznad Stare čaršije se uzdiže Kale tvrđava sa koje se pruža predivan pogled na grad. Spoljašnje zidine tvrđave su sačuvane dok je unutrašnjost oskudna . Svakako vredno mesto posete, kako zbog pogleda, tako zbog činjenice da je u njoj krunisan car Dušan. Bar je nama ljubiteljima istorije to bilo interesantno. A gostoljubivost Makedonaca osetili smo na svakom koraku, pa je tako i čuvar tvrđave podelio sa nama da mu je prva ljubav bila baš iz Vojvodine 🙂.

Kale tvrđava


KORISNE INFORMACIJE-Cene u Skoplju su u proseku povoljnije za 20ak% u odnosu na veće gradove u Srbiji.-Odličan restoran tradicionalne hrane je nama bio restoran Nacional (blizu gradske bolnice). -U gradu postoji dosta opcija brze hrane, baš kao kod nas.-Preporuka za smeštaj od nas je Flatiron aparments Skoplje. Sjajni luksuzni stanovi, sa podzemnom garažom na 15ak minuta peške od centra grada. Sama zgrada je rađena po uzoru na istoimenu zgradu u Njujorku i fantastična je. Vlasniku možete pisati na viber na broj telefona, +38970343091, priča srpski.-U Severnoj Makedoniji se koriste denari ali na dosta mesta će prihvatiti i evre. Prvo naravno pitajte.


KANJON MATKA


Nešto najlepše što nudi priroda u okolini Skoplje je definitivno kanjon Matka.
Nalazi se 15km zapadno od Skoplja i jedna je od najvecih atrakcija ove oblasti, naročito za aktivni odmor.

Očaravajuće boje kanjona Matka
Ovo mesto privlači ljubitelje aktivnog odmora
I sigurno će vas oduševiti 😍


Našu posetu kanjonu započeli smo rano ujutru, stigavši na odredište oko 9,što se ispostavilo odličnim jer je već nakon koji sat krenula ogromna gužva sa turistima širom Evrope.
Predivna priroda donjeg toka reke Treske i strme litice kanjona Matka su očaravajuce.Prateci pešačku stazu i tok reke stiže se do brane koja stvara akumulaciono jezero na reci odakle možete da iznajmite kajak, pedalinu i da se provozate brodom po kanjonu.

Donji tok reke Treske
Predivno mesto za izlet


Postoji više opcija vožnje, a mi smo sa klincima uživali u kraćoj, koja je trajala 30ak minuta.
Kanjon Matka krije i brojne pećine od kojih je najpoznatija pećina Vrelo,čiju dubinu naučnici još uvek nisu uspeli da izmere i važi za jednu od  najdubljih na svetu.Tokom dužih grupnih vožnji imate priliku i nju da posetite.

Provozajte se kanjonom
Da izbegnete gužvu u sezoni dođite ujutru


Oblast je bogata i manastirima od kojih je najpoznatiji manastir Sv. Andrije u čijoj blizini možete da uživate u restoranu sa pogledom od milion dolara 😍.

Manastir Sv.Andrije je samo jedan od brojnih u ovoj oblasti


Obilazak kanjona se ne plaća a videli smo i dosta njih koji pronađu savršeno mesto u hladu uz reku i uživaju u celodnevnom izletu po vrelom letnjem danu.

Ako vas ove slike nisu ubedile da stavite Skoplje i kanjon Matku na vaš spisak, ne znam šta hoće.

Da li je i za vas Skoplje nešto neočekivano i da li biste želeli da ga posetite?

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci