Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Porodični predah u Prolom banji

Na obroncima planine Radan, na jugu Srbije,nalazi se Prolom banja, udaljena 310 km od Beograda ili 90 km od Niša.

Ovo je pravi izbor odmora ukoliko volite mir, lepu prirodu i dobru uslugu hotela Radan, koji dominira mestom.

 

Zapravo Prolom banja je malo mesto u kome možete pronaći i privatan smeštaj ali s obzirom da mesto ne nudi klasičan centar, mnoštvo restorana,prodavnica i ostali sadržaj karakterističan za druge banje ( Vrnjačka ili Sokobanja), toplo preporučujem da ipak izaberete hotel.

U okolini hotela pronaći ćete par tezgi koje prodaju suvenire, igračke i proizvode iz kraja. Tu je i pošta i svega jedna prodavnica koju smo videli i to smo uz instrukcije do nje došli.

Brojni posetioci dolaze zbog lekovite Prolom vode a hotel prvenstveno nudi rehabilitaciju i brojne medicinske terapije.

Ukoliko ne spadate u red takvih gostiju,bez brige, hotel je takođe okrenut porodičnom odmoru.

Zapravo često možete pronaći dobre paket ponude za porodice a sjajna stvar je da pored dvoje odraslih, deca do 9 godina ne plaćaju ništa.

Boravak u hotelu uključuje pun pansion, hrana je vrlo ukusna a ponuđena jela birate danas za sutra (osim doručka). Uvek imate nekoliko opcija a mi inače nismo toliko izbirljivi oko hrane, dobri smo gosti 😀 i uvek smo bez problema nalazili nešto ukusno od ponuđenog.

Svi su bili veoma ljubazni a usluga u restorani je bila i veoma brza, što je nama bio plus.

Smeštaj u apartmanu nam se veoma svideo, vrlo je prostran a uz dve odvojene prostorije,trpezariju sa malom kuhinjom, kupatilom, terasom, televizorom u obe prostorije sa kablovskom i punim internet signalom, zaista smo se osećali kao kod kuće.

Dnevni boravak u apartmanu

Međutim najbolji deo našeg odmora u hotelu je bio wellness centar i što smo se zaista porodično odmorili i napunili baterije.

Polu-otvoreni bazen u sklopu novog wellness centra

Pored zatvorenog bazena sa toplom lekovitom vodom, koji je predviđen za plivanje zbog dubine ( svaki dan u određeno vreme imaju organizovane i vežbe u vodi), nalazi se i polu-otvoreni bazen ( plići) koji je oaza za decu, iako je on za nijansu hladniji od zatvorenog, pretpostavljam zbog same činjenice da je deo bazena ipak napolju.

Zatvoreni bazen hotela Radan
U otvorenom delu bazena pruža se predivan pogled na okolnu šumu i crkvu

A upravo nam se baš to i svidelo najviše, plivanje napolju po hladnom vremenu je nesvakidašnje iskustvo.

Neizostavna nam je bila i slana soba i đakuzi sa vodom toplom 35 stepeni u kojem je posebno uživao naš najmlađi član a za nas odrasle tu je i sauna i parno kupatilo.

Slana soba je bila neizostavni deo boravka sa klincima

 

Bazen je proveren recept za umorne klince

U novom renoviranom delu nalazi se i salon lepote u kome smo uživali u masaži, koju smo imali u sklopu porodičnog paketa, kao i terapiju u infracrvenoj kapsuli i kvantnoj sobi.

Jedan sprat wellness centra zauzima i svet sauna koju možete koristiti u okviru lux ponude uz doplatu.

U njemu možete uživati u nekoliko vrsta sauna,slanoj sobi, tepidarijumima uz predivan pogled na planinu što je zaista bilo opuštajuće.

Brojne saune u lux delu wellnessa

Tu je i Prolom more, kako ga zovu, đakuzi sa slanom Prolom vodom a kneip staza mi se posebno svidela a i deci je bila veoma zanimljiva. Šetajući po kamenju u plitkom bazenu u hladnoj zatim toploj vodi pospešuje se cikrulacija.

Kneip staza

Deci je dozvoljen pristup ovom delu do 15:00časova nakon toga smo ostavili goste da uživaju u miru .

Odmah do wellness centra nalazi se dečija igraonica sa čuvanjem dece. Za vreme praznika i većeg broja dece u hotelu, usluga je dostupna ceo dan, do 20:00 a inače do 15:00. Deca ukratko rečeno nisu htela da idu iz nje, uvek je bilo zanimljivije uz nove drugare a i nekoga voljnog da sa njima crta i igra se.

Kviz znanja u toku 🙂

Za stariju decu postoji sala za zabavu ali mi do nje nismo ni stigli da dođemo, kao ni do teretane, ali zato jesmo do obližnjeg kafića u sklopu hotela, koji nudi fantastične kolače 😀.

Još jedan kafić je gostima na raspolaganju na trećem spratu, koji pruža fantastičan pogled.

Pored ljubaznog osoblja svideli su nam se mali znaci pažnje poput obaveštenja o dešavanjima u hotelu koja su nas čekala odštampana u našoj sobi a i činjenica da organizuju dešavanja da zabave goste, poput mađioničarskog nastupa koji je oduševio najmlađe.

 

 

Okolina samog hotela je simpatična, kao što spomenuh ranije, nije veliko mesto, ali mogu se pronaći brojne klupe za odmor, posetiocima je na dohvat ruke izvor pa mnogi donesu kao suvenir flašu vode sa njega.

Izvor lekovite vode odmah pored ulaza u hotel

U sklopu se nalazi i dečije igralište, velika šahovska tabla kao i otvoreni bazeni.

Nadam se da će vam detaljniji opis hotela biti od koristi ukoliko želite da posetite Prolom banju i ovaj deo Srbije a pored samog mesta, lepota prirode je nešto što privlači brojne turiste.

Zapravo ovo je baš lepa kombinacija uživanja u hotelu i boravka u prirodi, a šta smo sve posetili tokom naše posete pročitajte u nastavku.

ŠTA POSETITI U BLIZINI?

ĐAVOLJA VAROŠ

Zaštićeni park prirode zaista ostavlja bez daha.

202 zemljane figure ponosno stoje i uzdižu se ka nebu, nastale erozijom koja je trajala vekovima u području koje je prepuno kiselih,mineralnih voda.

Celo područje je predivno a do glavne atrakcije u parku doći ćete nakon 20-ak minuta lagane šetnje. Prohodno je i za dečija kolica a zatim malu decu u ruke i na stepenice.

Postoje dva vidikovca, jedan manji (niži) a zatim i jedan viši sa kog se pruža fenomenalan pogled što na figure, što na okolinu.

 

Stepenice do vrha

Ulaz je 350 dinara za odrasle, a deca su oslobođena plaćanja.

Područje Đavolje varoši pored toga što je predivno, puno je raznih zanimljivosti.

U njoj se nalaze Saski rudnici koji potiču iz 13.veka, kada su pripadnici germanskog plemena Sasi kopali rudu gvožda u njemu.

U rudicima se pored toga može pronaći i bakar,olovo, cink, čak i manje količine zlata i srebra.

Od tri rudarska okna, samo jedan je istražen i to oko 800m.

Takođe tokom šetnje naići ćete i na Crveno vrelo, jako kiselo mineralni izvor, ph vrednosti 3,5, a deci su se posebno svideli mehurići koji iz njega izlaze.

Crveno vrelo

A tu je i sličan izvor Đavolja voda,koji zbog nepristupačnosti sa malom decom nismo posetili.

Ne znam u koje godišnje doba je najbolje posetiti Đavolju varoš ali jesenje boje još više ističu bakarnu lepotu područja.

VODOPAD SOKO

Skriveni dragulj planine Radan je upravo ovaj Soko vodopad u blizini Prolom banje.

Iako ne posebno velik, oko 6 metara, do njega se dolazi nakon 650m najlepše šetnje netaknutom prirodom.

Bilo je pravo uživanje doći do njega a pojedini delovi su zahtevali preskakanje reke Toplice sa kamena na kamen.

 

Nije preporučljivo za veoma malu decu, ali je svakako vredno truda i prava avantura za malo stariju i nas odrasle .

 

CRKVA PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG I VIDIKOVAC

Obeležje Prolom banje je i ova mala šarmantna crkva Preobraženja Gospodnjeg koja se nalazi preko puta hotela Radan.

Do nje se dolazi preko mosta dugog 56m a zatim šetnju i uspon možete produžiti do vidikovca sa kojeg se pruža predivan pogled na okolinu.

Zapravo najlepši deo je upravo šetnja kroz hrastovu šumu Radan planine dok se u podnožju čuje žubor reke .

Vidikovac iz daljine
Pogled sa njega

CRKVA LAZARICA

Lazarica je jedina crkva brvnara u Topličkom kraju izgrađena posle Kosovskog boja na temeljima prethodne a legenda kaže da se deo vojske Kneza Lazara pričestio baš na ovom mestu pred odlazak u boj.

Takođe u okviru crkve nalaze se 6 stabala šljive uvijene oko svoje ose a prema legendi vojnici su 6 puta obilazili crkvu moleći se za pobedu.

Naslutivši poraz stabla su se od žalosti uvila u onom smeru u kom su vojnici obilazili crkvu, a zanimljivo je i da su i sva stabla nakon tih takođe nastavila da se uvijaju na tu stranu.

Ova slatka mala crkva brvnara nalazi se 2,5km od Prolom banje i neizostavni je deo prilikom posete ovom kraju.

I za kraj od nas topla preporuka da porodično vaš odmor provedete baš ovde 🙂.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci