Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Jednodnevni izlet u Temišvar

Grad cveća, festivala, srce Banata i grad kulture za 2023 godinu. Zovu ga i mali Beč zbog predivne barokne arhitekture a ja bih ga opisala kao grad stvoren za jednodnevni izlet i uživanje u njemu.


Dugo me put nije vodio ka Rumuniji a prvi put sam ga posetila tek na leto 2022.godine i to u sklopu organizovanog izleta iz Novog Sada sa agencijom Putokaz 021, a potom i decembra iste godine. I moram da kažem koliko sam uživala u bezbrižnosti takvog putovanja. Iako često sama organizujem naše porodične izlete, ništa vam ne može zameniti tu količinu korisnih i zanimljivih informacija koju vam iskusni vodič može preneti, tako da ću se truditi da vam deo njih i prenesem ovim tekstom.


Temišvar je poznat i kao kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji a ime je dobio po reci Tamiš koja je nekada tekla kroz ovaj grad da bi njen tok bio preusmeren i sada se Temišvar može pohvaliti samo rekom Begej.Temišvar je i prvi grad koji je dobio električno osvetljenje u Evropi i drugi grad koji se mogao pohvaliti tramvajem.


Ono što mi se posebno svidelo jeste što je centar jedna velika pešačka zona, te je idealan za posetu sa malom decom.
Oni koji posećuju često Temišvar kažu da je primetno ulaganje u grad i da on dobija sve lepši i lepši izgled tokom godina.

Šarene fasade Trga ujedinjenja


OSNOVNE I KORISNE INFORMACIJE

-Temišvar se nalazi na samom zapadu Rumunije i od Beogada je udaljen 163 km tj. 144 km od Novog Sada. Po veličini i broju stanovnika može se porediti sa Novim Sadom.

-Obavezni ste da kupite vinjetu za putarinu ukoliko putujete kolima.

-Sat u Rumuniji je jedan sat unapred u odnosu na Srbiju.

-Valuta je lei, menjačnice možete naći na dosta mesta u gradu a svugde možete plaćati i karticama pa nemate potrebe ni menjati novce.

-Cene su slične kao i kod nas ( možda malo jače) ali i to zavisi od kafića/ restorana.

-U centru postoji par javnih toaleta koji su čisti i ne naplaćuju se.

Šarmantna mesta za uživanje su brojna
U zimskom periodu takođe ne manjkaju

ŠTA VIDETI I DOŽIVETI

Obilazak Temišvara je veoma jednostavan,a sa koje god strane da krenete, lako ćete se snaći jer gradom dominiraju tri trga, na kojima se nalaze glavne znamenitosti grada.


TRG UJEDINJENJA

Naš prvi grupni obilazak grada počeli smo upravo sa ovog trga, meni ličnog najlepšeg,što zbog svoje veličine i prostranosti što zbog zaista predivnih građevina. Ovo je ujedno i najstariji trg u gradu sa najlepšom arhitekturom. Poznato mesto za slikanje uz šarene fasade je upravo na njemu.

Nisi bio u Temišvaru ako se ovde nisi slikao 😄

Upravo ovaj trg čuva i staro srpsko jezgro. Na njemu se nalazi Vladičanski dvor i Srpska saborna crkva a i Miloš Crnjanski je svoje detinjstvo proveo upravo na ovom trgu.

Predivan Vladičanski dvor

Ovaj trg ujedno krase i razni stilovi, koji oslikavaju uticaj raznih naroda koji su boravili na ovim prostorima. Pored austrougarskog uticaja mogu se pronaći i predivni primeri arhitekture mađarske secesije. Mađari su i dalje veoma brojni u Rumuniji i njihov broj ide do 2 miliona stanovnika.

Zgrada u stili mađarske secesije koja je danas banka

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, odvojite deo vremena da zavirite u muzej na ovom trgu, a ja se nadam da će me neka naredna poseta upravo tu odvesti.

Barokna palata u kojoj je muzej umetnosti

Uz gore navedene znamenitosti , na ovom trgu pronaći ćete i katoličku crkvu a centralni spomenik posvećen je nastradalim građanima u vreme kuge, koja je odnela svakog šestog stanovnika.

Trg ujedinjenja i pogled na katoličku crkvu

Ovaj trg je i pun predivnih kafića i restorana, a između Vladičanskog dvora i predivne zgrade u stili mađarske secesije, možete pronaći restoran srpske kuhinje- Karađorđe.

Za ljubitelje srpske hrane

SRPSKA SABORNA CRKVA

Nekada je populacija Srba u Temišvaru bila brojna a danas se svela na broj oko 7.000. Ono što je lepo jeste što se zajednica “drži” zajedno a odlazak u crkvu je deo te tradicije.

Srpska saborna crkva je izgrađena 1748. godine, posvećena je Vaznesenju Gospodnjem i prestona je crkva Temišvarske eparhije.

Unutrašnjost crkve je izuzetno lepa pa stoga i preporuka da zavirite u nju tokom vaše posete.

Glavni ulaz u Srpsku sabornu crkvu
Unutrašnjost crkve

TRG SLOBODE

Središnji i ujedno najmanji trg od tri glavna trga u Temišvaru je upravo ovaj. Njegov centralni deo krasi stub Svetog Ivana Nepomuka, poznat i kao Stub kuge i Marijin stub. Izgrađen je 1756. godine i prikazuje život Nepomuka, prvog sveca, zaštitnika Banata.

Spomenik Sv.Ivanu Nepomuku
Ovaj trg je takođe predivno ukrašen u vreme praznika

ULICA KIŠOBRANA

Još jedno simpatično i veoma živahno mesto je ova ulica koja povezuje dva trga – Trg slobode i Trg pobede. U toku letnjih meseci, poznata je po kišobranima koji je prate duž ulice. A tokom praznika, kišobrane zamenjuje ulična rasveta i takođe je fotogenicno mesto za posetioce. Ona je takođe puna veoma šarmantnih kafića, poslastičarnica i restorana.

U letnjem izdanju
U zimskom izdanju

TRG POBEDE

Trg pobede, iako ni najveći ni najstariji, glavno je mesto svih bitnih dešavanja u gradu. Kako Temišvar zovu i gradom festivala, često ćete na njemu zateći bogat sadržaj. Tokom naše prve posete, na njemu se odigravao Jazz festival a zimi je glavno mesto božićnog vašara.

Sredina trga je ispunjena predivnim cvetnim parkom sa brojnim klupama a oivičen je sa jedne strane zgradom opere a sa druge strane, simbolom grada, Rumunskom sabornom crkvom.

Ukoliko se zagledate u prethodnu sliku uočićete stub sa vučicom i Romulom i Remom, koji je bio poklon grada Rima Temišvaru.

Glavno šetalište na ovom trgu se deli na dva dela. Ukoliko gledate ka crkvi, desni deo se zvao Korzo i njime je šetala bogata gospoda, a levim delom trga se šetao niži sloj društva i zvao se Surogat. I dan danas , desnu stranu trga krase otmeni hoteli i restorani.

ZGRADA OPERE

Najimpresivnija građevina na ovom trgu je zgrada opere. Iako je dva puta tokom istorije gorela u požarima, uspešno je obnovljena i od 1946. godine u njoj se odigravaju spektakli na tri jezika: rumunskom, mađarskom i nemačkom, čime je čine jedinstvenom u Evropi.

Zanimljivo je da se svečani stil oblačenja , gotovo balski, zadržao u njoj i dan danas. Iako nisam zavirila u unutrašnjost zgrada, prema slikama , izgleda veoma impresivno.

Zgrada opere na Trgu pobede
Predivan vrt u sred trga

I za kraj o ovom trgu da kažem nešto i on njegovom imenu. Trg pobede nosi upravo taj naziv kako su se na njemu odigrali važni događaji i protesti koji su doveli do pada komunizma u Rumuniji. Još uvek vidljivi znaci oružane borbe mogu se videti upravo na fasadama ovog trga.

RUMUNSKA SABORNA CRKVA “SVETA TRI JERARHA”

Najčešće prikazivano obeležje Temišvara je upravo ova crkva. Sa 11 tornjeva, od kojih je najviši 96m, 7 zvonika i zeleno- žutom mozaikom na krovu, stilom pripada moldovskoj školi. Građena je između 1937- 1940 godine a tokom same izgradnje, graditelji su imali poteškoća kako je samo tlo veoma močvarno. I otuda temelji crkve idu do 30m ispod zemlje.

Crkva prima 4.000 vernika a vikendom ćete često naići na venčanja u njoj, baš kao i mi.

PARK RUŽA

Još jedno predivno mesto u Temišvaru je upravo ovaj park građen u stilu engleskih i francuskih bašta. Izgrađen 1946.godine ovaj park broji 400 različitih sorti ruža i 1.200 biljaka. Najlepše ga je posetiti u proleće kada je cvetanje ruža na vrhuncu,mada nas je i leti dočekao predivan prizor.

Uz baštu se nalazi i pozorište na otvorenom sa čestim predstavama tokom leta.

Park ruža se nalazi nedaleko od Trga pobede, prateći put ka reci Begej potom na levo, 15 minuta lagane šetnje a ulaz u nju je besplatan.

GRADSKI PARK

Kako Temišvar zovu i gradom cveća, brojni su parkovi i cvetne površine. Još jedan lep i prostran park pronaći ćete odmah desno od Rumunske saborne crkve. Park je takođe pun fontana a u njemu se nalazi i Aleja velikana u kojoj ćete pronaći spomen-bistu Dositeja Obradovića. Ovo je znak podrške rumunskih vlasti u očuvanju kulturno- nacionalnih vrednosti Srba u Rumuniji.

Predivan park u leto
Spomen- bista Dositeja Obradovića

KRSTARENJE BEGEJOM

Ukoliko niste znali Temišvar se može pohvaliti rečnim javnim prevozom. Obala reke je takođe lepo uređena, pa se možete i prošetati šetalištem uz nju. Kako smo mi išli organizivano sa agencijom, u ponudi je bila i vožnja vaporetom. Tokom jednočasovne vožnje upoznali smo grad i sa reke.

Ukoliko dolazite samostalno, potražite malo pristanište i raspitajte se o terminima i vožnji. Samo se uputite putem koji vodi pravo iza Rumunske saborne crkve i naići ćete na reku.

JULIUS MALL BAŠTA

Temišvar je poznat i kao dobro mesto za šoping. Iako na putovanjima nisam ljubitelj obilazaka tržnih centara, ukoliko imate vremena svratite do njega, a pre svega do Julius bašte koja se nalazi pored samog centra.

Julius bašta je prava mala , savršeno sređena prirodna oaza sa jezercetom a deca će se oduševiti i predivnom vrteškom. Vožnja košta 1,5e a plaćanje karticama je moguće.

Neko se uživeo u slikanje 😄
Ne propustite sa decom ovu vrtešku

JULIUS TRŽNI CENTAR

Julius tržni centar , pored kupovine, može vam poslužiti kao mesto za parking ukoliko dolazite samostalno u Temišvar a u njemu su i česte postavke interesantne deci.

Tako smo i mi tokom naše posete imale sreću da besplatno vidimo postavku egzotičnih, orgomnih leptira. Koje oduševljenje je to bilo!

Posetile smo postavku egzotičnih leptira

Od Trga ujedinjenja vam je potrebno oko 15-20 minuta šetnje da dođete do Julius mall-a.

BOŽIĆNI VAŠAR

Uz proleće, kao najlepše godišnje doba za posetu Temišvaru (po mom mišljenju), decembar je podjednako dobar!

Mi smo se oduševile božićnim vašarom , sadržajem, hranom i ukrašenim gradom. Kako sam već spomenula mesto božićnog vašara smešteno je na Trgu pobede .

Postavka na Trgu pobede


Tokom dana možete uživati u vašaru podjednako kao i tokom večeri jer su sve atrakcije i tezge otvorene od prepodnevnih časova. To je zapravo i pravo vreme da uživate i obiđete grad, slikate se sa predivnom novogodišnjimom dekoracijom grada kako se uveče u grad sliva sve više i više ljudi. Tada ćete već čekati u redu za sliku ali broj ljudi mu svakako daje posebnu čar.

Samo tokom vašara postavi se panoramski točak
Grad je predivno ukrašen, pun tezgi sa hranom

Na božićnom vašaru možete da očekujete:
-Mnogo tezgi sa lokalnim domaćim proizvodima i rukotvorinama.-Klizalište na otvorenom.-Panoramski točak, smešten na trgu samo tokom vašara ( vožnja za odrasle košta 5e, za decu 4e).-Mala vrteška za decu.-Bina sa novogodišnjim programom.-Ukusna hrana, toplo vino i čokolada..
Predivno ukrašen grad na više lokacija, a predlažem i posetu Iulius mall-u za još novogodišnje magije.

Jelka na Trgu slobode
i možda najinteresantniji ukras
U ponudi su brojni domaći proizvodi
Uživanje u hrani je bio vrhunac izleta


HRANA I CENE NA BOŽIĆNOM VAŠARU

Tek smo drugom posetom Temišvaru, tačnije božićnom vašaru, zaista osetili duh, tradiciju i hranu u Rumuniji.

U centru su postavljene brojne tezge sa hranom, kao i stolovi gde na otvorenom možete uživati u raznim ukusima.

Na vašaru je dosta zastupljen roštilj, sličan našem, ali ne u potpunosti. Takođe su u ponudi brojne salate, prilozi i kuvana jela, posebno kiseli kupus, sarma, kao i mamaliga-rumunska palenta sa dodacima.

Od brze hrane najzastupljenije su lepinje punjene raznim nadevima, poput sira, krompira ili šunke. A od slatkih tu su male krofnice sa čokoladnim ili voćnim prelivom koje zovu gogsi.Zanimljivo je i da im je Kurtoš kolač duplo veći od onog na koji smo mi navikli.

Što se tiče cena u Temišvaru, približne su našim (kao u većim gradovima) ali na samom vašaru su očekivano nešto više ,za oko 30%, ipak je to vašar.Sve u svemu cenovno prihvatljivo.

Jela sa roštilja i kuvano se mere i prema cenovniku naplaćuje. Za 10-ak evra možete zaista solidno jesti, a od brze hrane, cene gore navedenih specijaliteta su od 4-5 evra po komadu.

Nadam se da ste uživali u ovom malom putopisu i da ste našli u njemu nešto interesantno i korisno, do sledećeg putopisa pozdravljam vas i zahvaljujem na čitanju!

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci