Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Tvrđava Golubac – legenda o zarobljenoj princezi

Predivna srednjovekovna tvrđava Golubac krasi desnu obalu Dunava na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Udaljenost od Beograda je 129 km autoputem E75 prema Požarevcu.Ukoliko dolazite iz pravca Niša potrebna su vam 243 km da biste do nje došli.

Istorija

Od prvih pisanih izvora iz 1337.godine Golubački grad je bio u posedu Ugara, da bi nakon 50-ak godina potpao pod tursku vlast. Vazalskim sporazumom između despota Stefana Lazarevića i Bajazita grad je pripao srpskoj despotovini. Stefan ju je obnovio i proširio a ispred same tvrđave je bilo civilno naselje. S obzirom da Stefan  nije imao dece,njegov naslednik Đurađ Branković, bio je dužan da je vrati ugarskom kralju u zamenu za svoje priznanje kao Stefanovog naslednika.

Međutim, zapovednik Golupca, vojvoda Jeremija odbio je da preda tvrđavu ugarskom kralju Žigmundu, pokušavši prvo da je njemu proda, da bi je na kraju prodao Osmanlijama.

Kralj se nije pomirio sa tom odlukom i nastavio je da je napada sve do svoje smrti. U narednom periodu smenjivala se vlast Ugara i Osmanlija nad tvrđavom a grad je i dosta stradao u borbama Osmanlija protiv vlaškog vojvode Vlada Drakule.

Od Prvog srpskog ustanka postaje srpski grad, da bi se nakon njegovog gušenja opet vratio u osmanske ruke a pod srpskom upravom  je opet od Drugog srpskog ustanka.

Mnogobrojne legende o njemu kruže a najpopularnija kaže..

 Postojao je izvesni Turčin koji je oženio princezu iz tih krajeva ali je ona bila zaljubljena u drugoga. Ljubomorni muž je zatvorio ženu u najvišu kulu poznatu kao Šešir kula gde su joj jedino golubovi pravili društvo. Ali ni to mu nije bilo dovoljno, želeći njeno pokajanje, zavezao ju je na vodenoj granici između Srbije i Rumunije ali nju su hranili i pojili golubovi u znak zahvalnosti.  Legenda kaže i da se duh princeze još uvek vraća na to isto mesto kada golubovi sleću tu.

Druga vrlo slična verzija kaže da se osmanski zapovednik zaljubio u meštanku Golubanu koja je odbila da se pridruži njegovom haremu a ostatak priče se podudara sa gore navedenom, pri čemu se stena na koju je bila vezena zvala Baba-kaj što na turskom znači pokaj se.

Kako god..jedno je svakako izvesno a to je da je naziv dobila po golubu.

Golubačka tvrđava danas

Od samog ulaska u kompleks dočekaće vas WOW efekat koliko je lepo sređeno a moja ćerka je odmah prokomentarisala “Da li ovde živi princeza?”

Imali smo sreće da je dan naše posete bio upotpunjen postavom željnom da nam upotpuni doživljaj života u srednjem veku. Posmatrali smo borbu mačevima, mogli smo čak i da se oprobamo u streljaštvu.

Obilazak same tvrđave sa decom je dozvoljen samo osnovnom ulaznicom a strme stepenice pri penjanju na više kule nije deci dozvoljen, a na onim delovima gde je dozvoljeno, morate biti oprezni i držati decu blizu vas. Takođe slobodno “parkirajte” kolica pred sam ulaz u tvrđavu jer vam neće puno pomoći.

Od dostupnih kula možete da uđete u kulu 8 koja se nalazi uz Glavnu kapiju utvrđenja, čija je glavna funkcija bila odbrambena. Predivan pogled iz nje oduševiće vas, sigurna sam. Takođe samo penjanje u više delove je malo nezgodno ukoliko nosite decu u rukama zbog strmih stepenica. Takođe u kuli 8 možete da vidite izložbu vitezova Golubačke tvrđave.


Savet je da svakako ponesete vodu sa sobom i da obujete udobne cipele.

Ulaznice

Svaki posetilac prostora Tvrđava Golubački grad je obavezan da kupi ulaznicu koja uključuje ulaz u Kompleks, Tvrđavu i parking.

U zavisnosti od zona podeljene su  kategorije ulaznica.

ZONA I-osnovna ponuda

Punoletni posetilac: 600 dinara (5 evra)

Grupne posete:450 dinara (3.5 evra)

Penzioneri: 300 dinara (2.5 evra)

Đačke ekskurzije I studenti : 150 dinara (1.2 evra)

Maloletni posetioci u pratnji roditelja : besplatno

ZONA II-pristup Kuli 4 i Zelenoj zoni

Punoletni posetilac: 800 dinara (7evra)

ZONA III- pristup Kuli 7 i Zelenoj zoni

Punoletni posetilac: 800 dinara (7evra)

ZONA IV- obuhvata posetu Šešir kuli (1 ), Kuli 3, Plavoj i Zelenoj zoni.

Punoletni posetilac: 1.200 dinara (10evra)

Dozvoljeno je i snimanje profesionalnim aparatom po ceni od 4.000 dinara (35evra).

Ponedeljak je neradni dan.

Radno vreme pogledajte ovde:

JANUAR  10:00-15:00

FEBRUAR  10:00-15:00

MART  10:00-16:00

APRIL  10:00-17:00

MAJ  10:00-18:00

JUN  10:00-18:00

JUL  10:00-19:00

AVGUST  10:00-19:00

SEPTEMBAR 10:00-17:00

OKTOBAR 10:00-17:00

NOVEMBAR  10:00-16:00

DECEMBAR  10:00-15:00

Poslednji ulaz je dozvoljen 45 minuta pre zatvaranja.

Uživajte u poseti!

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci