Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Stara planina- vodič za porodični odmor


Sve popularnija destinacija u Srbiji mami uzdahe svojom divljom lepotom. Iako sam mišljenja da je svi trebaju doživeti, nije za svaki tip odmora.

Nalazi se 330 km jugoistočno od Beograda a ukoliko tražite urban centar mesta sa mnoštvom sadržaja kao što je to slučaj sa Zlatiborom i Kopaonikom, onda definitivno nije mesto za vas.

Stara planina je za ljubitelje netaknute prirode, kao i avanturiste koji vole da istražuju.


Iako samo malim delom u Srbiji, naša najveća planina istočne Srbije je zapravo svojim većim delom u Bugarskoj gde se zove Balkan.Po njoj je i čitavo Balkansko poluostrvo dobilo naziv.Taj planinski masiv se proteže sve do Crnog mora u ukupnoj dužini od 530 km.Najviši vrh u Srbiji je Midžor sa svojih 2.169m a u Bugarskoj sa svojih 2.375 metara je vrh zvani Botev.


S obzirom da je čak i naša manja strana poprilično velika često se postavlja pitanje gde odsesti.
Za pun doživljaj i avanturizam predložila bih po par dana na više lokacija a idealna je i za kampovanje.

Stara planina je poznata po svojim vodopadima i rekama a pravi užitak je istaživati ih. Treba znati i da je većina ovih vodopada teže dostupna a najviši vodopad zvani Kaluđerski skokovi sa svojih 232 m se nalazi upravo na Staroj planini, koja je i mesto čak trećine svih vodopada u Srbiji.


GDE ODSESTI? 

Za razliku od ostalih planina u Srbiji, Staru planinu možete istraživati sa nekoliko strana i to sa strane Knjaževca, Pirota i Dimitrovgrada. Kako smo imali prilike da je obiđemo sa sve tri strane izneću svoja zapažanja i predložiti šta sve obići u blizini.

Za našu prvu posetu, za bazu smo odabrali Knjaževac a za drugu Pirot. Za odmor sa decom svidela nam se činjenica da smo u blizini urbanog mesta najviše zbog obroka i snabdevanja, kako većina smeštaja ne nudi hranu a u selima nema prodavnica.

Iz pravca Knjaževca ka Babinom zub, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1550m, možete pronaći par planinarskih domova: Babin zub, Šum i Midžor a ukoliko ste ljubitelj ekskluzivnih hotela najpopularniji je Stara planina resort . Pristupačnija varijanta ukoliko želite blizinu Babinog zuba, pogotovo zbog skijanja zimi, jeste mesto pre uspona na Babin zub a zove se Crni vrh.

Pregled privatnog smeštaja možete pronaći i na ovom linku. https://selo.rs/rs/destinacija/stara-planina


Takođe kada krenete iz pravca Knjaževca ka Babinom zubu ukupne dužine 51 km,pri usponu naići ćete i na predivan etno kompleks zvani Srna.Mi smo tamo kratko bili gosti, nakon razgledanja i ukusnog ručka nastavili smo dalje.

Etno kompleks Srna
Kompleks je pun životinja i mesta za decu

Sa pirotske strane su takođe u ponudi većinom privatna seoska gazdinstva kao i jedan planinarski dom u Dojkincima.


S obzirom da smo bili vrlo zadovoljni našim smeštajem u etno selu Jelašnica nadomak Knjaževca, delim sa vama i link ka njihovom sajtu a pored ovog sela, poseduju i hotel zvani Mali Predah u Knjaževcu. Idealni su za posetu tokom leta jer imaju bazene.

http://malipredah.com/

Etno selo Jelašnica
Hotel “Mali predah” u Knjaževcu

Tokom naše druge posete i boravka u Pirotu, za obilazak Stare planine, ovom gradu dajem prednost kao odličnu bazu za istraživanje. Mi smo odseli u privatnom smeštaju nadomak centra Pirota, u apartmanima Sanja i bili smo zadovoljni.

ŠTA OBIĆI IZ PRAVCA KNJAŽEVCA

Bigar vodopad


Naša prva poseta lepotama Stare planine je bio vodopad Bigar, koji se nalazi u blizini mesta Kalna. Bilo nam je potrebno oko 40 minuta vožnje u jednom pravcu iz Knjaževca.Ovaj vodopad sa svojih 35 metara je prava veličanstvena i lako dostupna oaza jer se nalazi u blizini samog puta, gde imate i parking, kao i klupe za odmor.

predivan vodopad visine 35 metara
možete se i zavući iza njega

Iako mi nismo uspeli sa malom decom, znajte da se strmim usponom uz stazu odmah pored samog vodopada nalaze još nekoliko manjih kaskadnih vodopada.Inače cela okolina samog vodopada je predivna a uz reku možete istraživati na obe strane.

Selo Donja Kamenica


Nakon posete vodopadu u povratku smo svratili u mesto zvano Donja Kamenica da posetimo crkvu Sv.Bogorodice iz 14-og veka.

Jedinstvena je svojim izgledom

Pored toga što je izgledom vrlo simpatična čuva jedinstvenu u svetu, fresku Svete Petke golih grudi.Međutim da biste je videli morate se malo pomučiti. Nalazi se na gornjem spratu a do njega vas vodi par strmih merdevina i jako uzak prostor. A kako je suprug prvi tamo zavirio i jedva se provukao, odlučila sam da to preskočim a vi slobodno probajte. A moram priznati da su i donji delovi crkve vrlo lepi i autentični.

Unutrašnjost crkve

Babin zub

Babin zub je toliko magično mesto, koje ćete lako prepoznati po upečatljivim stenama po kojoj je i dobilo naziv.Izletište se nalazi malo niže od hotela, gde vas crvena staza vodi u predivnu panoramsku šetnju. Pored puta ugledaćete i ograđeni vidikovac ali tokom naše posete spustla se magla i onemogućila nam pogled. Babin zub je ujedno i odlična polazna tačka uspona na Midžor.

Nestvarna lepota Babinog zuba
Predeli su kao iz National Geographic
Najbolje vreme za posetu je leto


ŠTA OBIĆI IZ PRAVCA PIROTA

Temska i izletište Krivi vir


Iz Pirota udaljeno 12 km, u pravcu Knjaževca, naići ćete na selo Temska, sa starim trošnim kućama.U blizini se nalazi i istoimeni manastir.
U mestu imate raskrsnicu da nastavite za Knjaževac levo i odvajanje za desno ka selu Topli Do.
Odmah po izlasku iz sela na stranu ka Toplom Dolu, naići ćete na predivno izletište Krivi vir, gde se možete parkirati a zatim i peške spustiti do livade i reke.

Reka koja žubori, visoke stene iznad predivne male doline..baš ovako zamišljam savršeno proveden dan u prirodi sa decom.Iako se retko vraćamo na ista mesta, više nas vuku neka nova još neistražena, ovde smo se rado vratili i sigurno hoćemo još koji put.
Ceo prizor me podseća na reklamu o Milka čokoladi i švajcarskim Alpima..a zapravo to je naša Srbija ❤.
U odnosu na prošlu posetu, sada na ovom izletištu možete pronaći klupe za odmor kao i malo dečje igralište (klackalicu i ljuljaške).

Najlepše izletište u blizini Pirota
Ima i malo igralište
Bacanje kamenčića u reku nikada ne dosadi


Stara planina je i prava oaza leptira sa čak 157 različitih vrsta dnevnih leptira a tu lepotu ćete u potpunosti doživeti baš na ovom izletištu ukoliko dođete leti..

Vodopad Bukovački Do


Nastavite tim putem i naići ćete sa desne strane na tablu vodopada Bukovački Do.Odlično za nas sa decom je što ne moramo puno da pešačimo do njega a predivan je.Pri padu od 10 m stvara se malo kristalno čisto jezerce koje se odliva niz kamenje u obliku reke.

Prva posete 2020.godine
Druga poseta 2022.godine

Topli Do


Naša sledeća stanica je bilo selo Topli Do i moram reći da u ovom delu, put nije najidealniji. Što smo se više približavali selu to je priroda bila sve lepša uz vožnju pored crvenih stena sa pogledom na brojne reke sa crvenim kamenjem u njima kao i predivnom gustom listopadnom šumom.

Do Toplog Dola proći čete Mrtvački most, koji nas je šokirao svojim nazivom. Priroda oko njega je bila predivna a kasnije sam saznala da se levi deo reke Temštice zove Mrtvina, kao i da su se u dva navrata tu odigrale bitke, kako sa Turcima, tako i sa Bugarima u II svetskom ratu.

šokirao nas je naziv mosta
Srpski Kolorado


Konačno dođosmo do sela Topli Do, koje je bilo jedno od glavnih pokretača inicijative da se spasu reke Stare planine i da se odbrani planina od mini hidroelektrana a brojni natpisi na to i upućuju.

Trošne zemljane kuće simbol su sela
Otpor za izgradnju mini hodrocentrala svugde je vidljiv
Crvene stene čine nesvakidašnji prizor


U malom selu sa crvenim zemljanim kućama napravili smo pauzu uz Toplodolsku reku nadajući se da ćemo još koji vodopad videti jer je selo po tome i poznato.Međutim vodopadi su ipak bili malo udaljeni, ne toliko kilometarski (od 5-8km) koliko je bilo poželjno terensko vozilo kao i dosta avanturizma da se dođe do njih pa smo odustali.Ovo selo je odlična polazna tačka za Čunguljski mali i veliki vodopad, kao i Piljske vodopade.


Iako mi je ovaj kraj predivan i želela sam još dublje da zavirim i iza sela, realnost je bila da smo sve više zalazili u mesta bez signala za mobilni kao i ikakvog vidika za ručak, tako da smo se istim putem vratili do sela Temska i nastavili ka Pirotu.


Vodopad Tupavica

Definitivno najpoznatiji vodopad Stare planine je upravo ovaj. I koliko god njegovih slika pogledala, naći se pred njim je zaista veličanstveno!

Iz pravca Pirota obeležen put vodi ka Staroj planini. Putevi su solidni i očekivano krivudavi. Pratite putokaze ka selu Dojkinci koje je udaljeno 38 km od grada. Od kraja sela vas čeka još 4,5km veoma lošeg puta, ali može se prići polako. Za avanturiste i planinare ovaj deo puta je predivan za šetnju, ali nama sa malom decom to ipak nije bila opcija.

Celo područje oko vodopada je toliko magično da ga obavezno stavite na spisak za posetu.

Najposećeniji vodopad na Staroj planini
Celo područje oko vodopada je predivno

Zavojsko jezero

Predivna oaza koju Piroćanci često posećuju kao jedno od svojih omiljenih izletišta takođe nemojte propustiti. Iako neuređeno, ovu lepotu na 18 km od Pirota takođe svrstavam u obavezna mesta pri poseti ovom kraju.

Tokom naše poslednje posete , u proleće, vodostaj jezera je bio zabrinjavajuće u padu, ali tokom vožnje možete proći i pored nekih odličnih vidikovaca da se divite lepoti kraja.

Pogled na isušeno jezero u proleće


Rosomački lonci

Iz Pirota uputite se na Staru planinu, ka selu Slavinja ( 30 km udaljeno) . Putokaze možete naći duž celog puta. Kada stignete u selo, parkirajte u centru i krenite u laganu šetnju. 
Proći ćete kroz kaldrmave ulice sela, zatim preko livada, kroz šumu pa čak i preko potoka. Šetnja traje 20-ak minuta i nije zahtevna, šta više, baš je za uživanje.
Odjednom kao da se ne uklapa u pejzaž videćete ove izrezbarene stene i Rosomačku reku, koja pravi virove ( lonce ) 😍. Oči će vam se sigurno raširiti kada dođete na odredište, kao i meni.
U hladu četinara postavljeno je i nekoliko stolova i klupa za odmor pa možete predahnuti.

Ostavljaju bez daha 😍
Šetnja do njih je prijatna i za decu

Kozji kamen

U tom delu planine nalazi se i predivni vidikovac zvani Kozji kamen. Nakon što ostavite kola, do njega vas čeka oko 3,6km lagane šetnje uz brdo. Svi koji izdrže, biće nagrađani ovom lepotom koja je od Pirota udaljena 15km. Nažalost njega nismo posetili kako je za decu bilo previše zahtevno, ali ukolki ste sa starijom decom, obavezno ubacite i ovaj vidikovac u vaš plan obilaska.

Rsovci i freska ćelavog Isusa

Selo Rsovci i staroplaninske ovce
Šetnja pored reke Visočice

 U selu Rsovci 22km udaljena od Pirota nalazi se crkva Svetog Petra i Pavla (iz 13.veka). Pored svoje izuzetne lokacije čuva i fresku Isusa Hrista poznatiju kao Isus Mladenac,na kojoj je on oslikan mlad i ćelav. Veruje se da je crkva nekada bila isposnica mnogobrojnih doseljenika sa Sinaja. 
Ono što je nama pričinjavalo posebnu draž današnjem danu jeste upravo šetnja do nje. Od centra sela lepo obeležen put od 20-ak minuta sa decom vodio nas je kroz kaldrmave ulice, pored trošnih zemljanih kuća, preko reke Visočice i kroz predivnu prirodu ove planine. 
A pri izlazu iz sela ne zaboravite da pokupite ključ od crkve kod deke Milutina 🙂 (kuća sa desne strane pre mosta).

Stepenice koje vode do crkve
Crkva u steni
Ćelavi Isus ili Isus Mladenac


Na naše iznenađenje i dečje oduševljenje u maloj dolini ispod crkve postoji i igralište.

Ko bi rekao tu je bilo i igralište

Gostušakameno selo

Kako mi volimo te lokacije ” Bogu iza nogu” morali smo otići i do kamenog sela Gostuša.
Kao prvo od Pirota ima da se vozi oko 45 minuta u pravcu prema Zavojskom jezeru. Prolazi se kroz predivne pejzaže i pustoš planine. Ja bih to nazvala pravom divljinom. Mislim da mi je sam put do ovog udaljenog planinskog sela ostavio toliko lepa sećanja, čak i više nego samo selo. 
Prolaze se veoma raznovrsni krajolici, od  pašnjaka, stena, četinarskih šuma, do predivnih pogleda (vidikovaca) ka jezeru. 
S obzirom da se selo nalazi na 700m nadmorske visine, na pojedinim delovima je bilo i snega na putu iako je bilo proleće a svojim prisustvom nas je počastila i jedna srna , prešavši nam put .
U samom selu sem već pomenutog ambijenta, nema ništa . 

A kao što je lepota u oku pomatrača, tako i ja vama ostavljam da procenite,da li je ta poseta vredna vašeg truda.
Našeg je bila.

Autentične kuće u kamenom selu
Divlje, golo, za nekoga ništa , za nekoga svašta

ŠTA OBIĆI IZ PRAVCA DIMITROVGRAD

Vidikovac Vidlič

Ukoliko odlučite da posetite Dimitrovgrad i sa te strane se popnete na planinu pratite put za Slavinju ( kao da idete na Rosomačke lonce). Vozeći se tim putem oduševiće vas ceo predeo a prođe se i preko visoravni . Ubrzo ćete doći do ovog vidikovca. Sa vidikovaca Vidlič pruža se predivan pogled na celo Zabrđe pa čak i do Sofije 😍, i to je relativno novi vidikovac.

Pogled puca do Bugarske

OPŠTI UTISAK


Pre naše prve posete ovoj planini nismo puno o njoj znali, sem što smo čuli da je predivna, u šta smo se i sami uverili.Obilazili smo mesta po osećaju a u koji god kutak smo se zavukli oduševili smo se i svima bih preporučila baš takvu veličanstvenu Staru planinu!

Toliko još mesta je ostalo neistraženo i zaslužiju da se nađu u ovom tekstu, koji verujem da će se vremenom i dopunjavati jer sam se zaljubila u ovu planinu.

Takođe obavezno posetite i predivan grad Knjaževac koji vas lepotom neće izneveriti a više o njemu možete pročitati u ovom tekstu.

https://www.putovanjairoditeljstvo.com/knjazevac/

Uskoro vam spremam i tekst o Pirotu da upotpunite doživljaj i iskombinujete posetu i ovom simpatičnom gradu.

Korisni saveti

-Za snalaženje koristimo aplikaciju Here we go.Potrebno je da nakon instaliranja aplikacije na telefon skinete mapu Srbije ( koristili smo i za druge zemlje) i nakon toga navigaciju možete offline koristiti.

-Pri poseti vodopadima i rekama obilazite u patikama, nikako nečem klizavom.

-Signala za telefon u mnogim zabačenim mestima nećete imati pa obavite sve što ste mislili pre.

-Sela Stare planine su dosta stara i u mnogima nema prodavnica, pa se opremite hranom i pićem, pogotovo ako se želite u tim delovima duže zadržati.

-Na Babinom zubu i leti zna biti hladno i vetrovito, obavezno ponesite duks ili jaknu.

-Ukoliko je dan pre padala kiša, na Babinom zubu biće magle i može vam pokvariti predivne poglede.

-Nemojte auto držati blizu rezerve jer na planini nema puno benzinskih pumpi, tačnije, ne sećam se ni jedne 🙂.


I najbitnije od svega uživajte svim čulima! 🙂

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci