Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Taorska vrela-netaknuta oaza Valjevskog kraja

U podnožju planine Povlen, smestio se spomenik prirode izuzetne lepote zvana Taorska vrela.Nizvodno od glavnog vrela nalazi se najveća akumulacija bigra u ovom delu zapadne Srbije, uz mnoštvo manjih vodopada, koji se završavaju veličanstvenim vodopadom Vrelskog potoka u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.Ovaj kraški izvor izgradio je 400m dugu dolinu.Deo vrela je iskorišćen za vodosnabdevanje Kosjerića ali je i dalje ostala bogata izdašnost od preko 150 l/s.

KAKO i KADA DOĆI


Taorska vrela nalaze se 40km udaljena od Valjeva i 16km od Kosjerića. Kako smo bili smešteni u Valjevu čekao nas je put od 40km.Nije puno pomislićete, ali naša vožnja kolima je trajala 90 minuta, zahvaljujući makadamu koji se nalazi na velikom delu puta.Iz pravca Valjeva krenite ka Leliću, gde možete posetiti i istoimeni manastir, zatim nastavite put Donjeg Taora.Kada se budete približavali oznake će vas uputiti koji je pravi pravac do Taorskih vrela.S obzirom na kvalitet puta, predlažem da ih posetite po lepom vremenu, od proleća do kasne jeseni. A što se tiče količine vode najbolji meseci za to su mart i april. Moram da podelim i moje oduševljenje lepotom čitavog kraja tokom vožnje do krajnjeg cilja.Predivni planinski pejzaž, po koja planinska kuća i stada ovaca koja možete videti uz put izgledaju kao sa razglednice 😍.

Lepote Valjevskog kraja
Planina Povlen

Kada stignete na odredište možete se parkirati kod malog mosta na reci Skrapež, odakle polazi vodopad pa se uputiti peške uzbrdo oko 200m a možete i kolima do same vodenice i kaskadnih vodopada.

TAORSKA VRELA


Naše oduševljenje kada smo stigli bilo je zaista veliko, pogotovo zato što smo bili jedini posetioci ujutru. Taj mir, zvuk ptica koji se prepliće sa žuborom vode zaista je fantastičan.Tokom puta suprug je posumnjao u ispravnost odluke nakon što je uvideo put do tamo, a nakon dolaska poželeo je da dođe baš ovde opet na odmor.Čini mi se da kaskadni vodopadi idu u nedogled a duž vodopada nalazi se staza koju možete pratiti uzvodno.

Staza duž vrela

U jednom trenutku za nastavak puta bilo je potrebno preći reku preko debla i tu smo stali. Nije nam delovala dovoljno stabilno da prevedemo decu preko, tako da je do druge strane stigla samo naša najstarija ćerka.

Mesto za odmor duž vrela

Niže 200 m od ovih kaskadnih vodopada nalazi se još jedno izletište sa već spomenutim vodopadom od 4,5m koji je prava je oaza uživanja.

Poslednji u nizu vodopad od 4,5m

OKOLINA TAORSKOG VRELA

Nekada je na vrelima bilo 12 vodenica a sada je ostala samo jedna koja radi- Pepica vodenica. Nalazi se na najlepšem delu vrela. U njoj se možete poslužiti pićem, domaćim sokovima, kupiti koji suvenir i brašno iz njihove vodenice. Od  hrane možete naručiti kačamak a naš domaćin je bio simpatičan dečak koji nas je uslužio.

Unutrašnjost vodenice i naš domacin
Mostic za dolazak do vodenice
Možete kupiti suvenir i uživati u žuboru vode

U selu Donji Taor postoji i seosko domaćinstvo Jovanović koje prima goste za sve one koji žele da odmore u predivnom krajoliku.

Predivni krajolici sela Donji Taor


Kako nismo želeli da se vratimo istim putem natrag, raspitali smo se za drugi put do Valjeva. Bili smo upućeni ka Kosjeriću odakle je odličan put do Valjeva. Ukoliko želite i vi da se uputite u ovu avanturu iz Valjeva, razmislite o opciji preko Kosjerića. U Kosjeriću smo napravili pauzu za ručak u restoranu Park koji se nalazi, kako ime i kaže, odmah do parka za decu, što nam je uvek dobitna kombinacija sa klincima.

Igralište u Kosjericu

Tokom povratka do Valjeva, ukoliko želite da upotpunite dan, možete svratiti i do Divčibara koji su vam usput.

Lepote Divčibara u maju

Što zabačenije to lepše je ukratko kako bih opisala ovo magično mesto u Valjevskom kraju koje nemojte propustiti tokom posete ovom delu Srbije.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci