Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Tara- vodič za roditelje

Udaljena 180 km od Beograda lepotica Tara ne privlači brojne turiste, kako domaće tako i strane, bez razloga!

Prava je prirodna oaza za sve koji vole da pobegnu od užurbanog načina života.

-Smeštaj i cene

Najpopularnija dva mesta na kojima možete da rezervišete smeštaj su Kaluđerske bare i Mitrovac na Tari.

Naš izbor su bile Kaluđerske bare koje nude boravak kako u hotelima tako i u mnogobrojnim privatnim vilama. 

Hoteli na raspolaganju u Kaluđerskim barama su hoteli sa tri zvezdice Omorika i Beli bor sa dve zvezdice.

Nude sve što vam je potrebno, od usluge punog pansiona, dečje igraonice kako za manju tako i brojni sadržaj za veću decu, kafić kao i bazen, teretanu i saunu (samo hotel Omorika ali gosti Belog bora mogu besplatno da koriste sav sadržaj drugog hotela).

Dečja igraonica za manju decu ( u hotelu Omorika) je tako koncipirana da nema mesta za roditelje u njoj već je zabava i čuvanje prepušteno animatoru. Pa nismo se bunili uopšte da popijemo kafu i kolač na miru kao i da se izmasiramo na masažnim foteljama u lobiju hotela 🙂

Mitrovac na Tari se ne može pohvaliti hotelom ali pored privatnog smeštaja brojna dečja odmarališta i kampovi se nalaze upravo ovde.

Što se tiče privatnog smeštaja, u zavisnosti od vile kao i doba godine cene variraju, ali u proseku iznose od 30-35e dnevno za dvokrevetni ili trokrevetni studio, kao i oko 50e dnevno za četvorokrevetni apartman.

Sadržaj za decu

I Kaluđerske Bare i Mitrovac na Tari su u principu zaista mala mesta i nema klasičnog centra mesta.

-U centru Kaluđerskih bara postoji mala poljana gde leti deca mogu jahati ponije, provozati se mini kočijom, skakati po dvorcu na naduvavanje i trambolini. 

Kada uslovi to ne dozvoljavaju ponije nećete naći tu ali ergelu Dora udaljenu 3 kilometra dalje hoćete.

U sklopu bašte restorana Jeremičak, koji se nalazi u centru mesta, nalazi se i mini dečje igralište gde možete uživati u njihovim specijalitetima dok se deca zabavljaju.

Samo mesto ima svega par prodavnica a uz glavni put ka hotelu Omorika naići ćete na prodavce brojnih domaćih radinosti, koje su karakteristične za ovaj kraj.

Prilikom još prve posete Tari zaista mi je bilo čudno što nema više sadržaja (urbanog), ali u tome i jeste njena čar.

Mitrovac na Tari je još manje mesto ušuškano u predivnu prirodu sa malim i lepim uređenim trgom koga krasi statua mrkog medveda, čije stanište je planina Tara.

Takođe u blizini možete naći i dečje igralište kao i kafić sa pogledom na njega.

Ako uporedim ova dva mesta Kaluđerske bare nude nešto više sadržaja.

Na Tari i okolini smo proveli 5 za nas savršenih dana provozavši se 500km po njoj i okolini. A kako smo sve aktivnosti rasporedili po danima kao i šta smo sve obišli pogledajte u nastavku.

1.dan 

Dolazak oko podneva ,smeštaj i samo nužno raspakivanje.

Istražili smo malo naše mesto a zatim se uputili u besciljnu voznju Tarom i upoznavanje sa njegovim jezerima.

2.dan 

Uputili smo se u Drvengrad koji se nalazi na samo pola sata vožnje od Kaluđerskih bara.

Predivno etno selo srpskog reditelja Emira Kusturice očaraće vas svojom jedinstvenošću kao i prelepim pogledima na okolinu.

Ukoliko niste gost kompleksa ulaz se plaća 250 dinara (2,1e).

Srpski reditelj je odao počast raznim poznatim ličnostima, nazvavši po njima što ulice što same objekte.

Možete uživati i u nekoliko kafića i restorana kao i dečjoj igraonici koja se nalazi u kompleksu. Brojne stepenice će vam malo otežati obilazak kolicima ali nedovoljno da uživate u njemu.

Nakon ručka i malog pedaha uputili smo se na stanicu Mokra gora zbog vožnje Šarganskom osmicom

Dvočasovnom vožnjom od 15 km, nekadašnje stare pruge , proći ćete 22 tunela, 5 mostova, 300m visinsku razliku i staćete na predivne stanice i vidikovce.

Cenovnik i red vožnje pogledajte ovde.

3.dan 

Upustili smo se u avanturu zvanu –vidikovac Banjska stena. Od Mitrovca na Tari imate označen putokaz koji treba da pratite.A uputstvo za dolazak do njega pročitajte ovde.

Na kraju puta kolima (nakon što ste pratili putokaze) parkiraćete se kod “kružnog toka”. Zašto stavljam navodnike-zato što nije standardan već šumska verzija. Zatim oko 400 metara (možda i najlepše šetnje kroz gustu šumu Taru) idite pravo prateći neasvaltirani put koji je bez uspona. Nama je rečeno da parkiramo tu kola i idemo peške (tih 400m) iako je put dalje dovoljno širok za automobil, nije dozvoljeno tako nastaviti. Slobodno možete ići sa dečjim kolicima. Nakon čega ćete ih ostaviti i pratiti putokaz za desno na gore. Ne brinite za kolica, može ih samo mrki medved uzetiJ . 
Sa malom decom vama u naručju polako krenite na gore. Za one bez kondicije (gde ubrajam i sebe) malo je naporno ali nije strašno i relativno brzo (100m) stižete do vrha. Stariju decu NIKAKO ne puštati same jer se litice nalaze u blizini.
Sam vidikovac je ograđen mada ne celom dužinom a sav vaš trud će biti nagrađen! 
Pored ovog u produžetku se nalaze još dva približne lepote.

Nakon predivne guste šume Tare spustili smo se do Bajine Bašte i jezera Perućac.

Na njemu se nismo puno zadržavali ali sam mogla primetiti brojne ljude kako se uz njegovu obalu sunčaju a i kako je lepo ograđen deo za plivače radi bezbednosti.

Naša sledeća stanica je bio restoran Vrelo, par kilometara udaljen od jezera (ka Bajinoj Bašti) u kome smo neopisivo uživali.

Bašta ovog restorana se bukvalno nalazi na reci Vrelo, njenim manjim vodopadima koji se spektakulatno završavaju većom padom u reku Drinu. Žubor vode je toliko jak da ćete morati glasnije pričati a i ne utišavati malu decu u restoranu kao i obično 🙂 .

Manastir Rača, kao poslednja u nizu lepota u toku ovog dana, se takođe nalazi u blizini. Podignut u 13 veku kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića je prava oaza spokoja.

4.dan

Za današnji dan “skoknuli” smo do obližnjeg Zlatibora  u posetu Stopića pećini i Gostilje vodopadima.

Oboje nas je ostavilo bez daha i zaista preporučujem njihov obilazak.

Za detaljnije kako se dolazi do njih pogotovo sa decom pročitajte u ovom tekstu. https://www.putovanjairoditeljstvo.com/malo-drugaciji-zlatibor-sa-malom-decom/

Nakon njihove posete kratak boravak u centru Zlatibora nas je okrepio hranom ali jedva smo čekali da odemo iz njegovog centra jer je preurban za naš ukus, uz konstantno ukazivanje deci “pazi auto” .

5.dan

Toliko smo bili uzbuđeni zbog ovog dana i sa željom ga iščekivali –krstarenje Drinom do Višegrada i nazat.

Nakon sastanka grupe na jezeru Perućac i graničnih formalnosti bili smo spremni za ukrcavanje na brod Grizzly 2.

Dvočasovno krstarenje brodom je bilo fenomenalno. Deca su oduševljeno gledala na sve strane a i kada je bilo vreme za spavanje pronašle su kutak za sebe.

Cena krstarenja iznosi 2500 dinara( 21e) a za decu do 10 godina starosti imate popust od 50%. Krstarenje možete rezervisati preko agencije Taratours (kao i vožnju Šarganskom osmicom).

Mnogo nam se svideo Višegrad kao i Andrićgrad a ponajviše na Drini ćuprija.

Kako smo se još proveli u njemu i šta sve nudi pročitajte u ovom tekstu. https://www.putovanjairoditeljstvo.com/stopama-ive-andrica-visegrad-i-andricgrad/

Naredni dan je bio vreme za odlazak i spuštajući se sa Kaluđerskih bara spontano smo odlučili da skrenemo desno za Solotušu (tvrđava Solotnik)da bi nakon kraće vožnje ugledali pravo malo parče raja, vodopad, šumski potok i vodenicu.

Zaista je bilo prijatno iznenađenje dana, nakon čega smo srećni nastavili put kući.

Pamtimo ovo putovanje kao zaista jedno od lepših a nadam se da ćete i vi 🙂.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci