Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

STOPAMA IVE ANDRIĆA-VIŠEGRAD I ANDRIĆGRAD

Šarmantna varošica sa oko 5000 stanovnika u Republici Srpskoj privlači turiste širom sveta, prvenstveno sa svojom građevinom, kojom se najviše ponosi-mostom Mehmed –paše Sokolovića, kako mu je i zvaničan naziv, ili ćuprijom na Drini kako je u narodu poznatije.

Iako je bio mesec jul kada sam sa svojom porodicom posetila ovaj prelepi gradić, kiša i oblaci su se smenjivali, ali to nije uspelo da nam pokvari raspoloženje niti da ne uspemo da doživimo ovaj grad punim plućima.

Verovatno najzanimljiviji način da dođete u Višegrad jeste brodom od jezera Perućac. I nakon sto nam se brod usidrio u marini, nekih 300 metara od ćuprije, krenula je naša mala avantura.

Prva stanica je naravno bila “Stari most u Višegradu”  ,izgrađen u 16.veku kao zadužbina velikog vezira koji je povezivao Bosnu i Carigrad. Velelepna kamena građevina sa svojih 11 lukova izdržala je test vremena u svoj svojoj lepoti, a danas je isključivo namenjena pešacima. Na središnjem delu mosta nalazi se proširenje zvano kapija-sofa,stajalište gde su se ljudi okupljali-tipično za tadašnju Tursku i većinu Balkana.

Odmah pored mosta možete da naiđete na gomilu turističkih radnika kako nude aranžmane obilaska mesta-što brodom, što vozićem.I kako je naš vid transporta već bio brod, izabrali smo turistički vozić. Da budem u potpunosti iskrena, ne toliko od naše silne želje da se njime provozamo, koliko od plača i zahteva naše četvorogodišnje ćerke. I ispostavilo se kao odličan način da za 15-ak minuta obiđete Višegrad-naročito po kiši.

Cena vozića za četvoročlanu porodicu sa sve kolicima iznosila je 10 evra a cenjkanjem možete ugovarati cenu. Ako nemate bosanske marke-bez brige, srpski dinar je svugde prihvaćeno platežno sredstvo, osim u zvaničnim institucijama.

Pored reke Drine, ovaj grad se ponosi i rekom Rzav koja protiče kroz njega. Na poluostrvu ove dve reke nalazi se Andrićgrad-turistički, kulturni i administrativni kompleks čiji su vlasnici poznati srpski reditelj Emir Kusturica i opština Višegrad, zajedno sa vladom Republike Srpske.

Sama ideja o kamenom srednjovekovnom gradu, inspirisanog delima i likovima nobelovca Ive Andrića bila je profesora Kusturice, kako ga u ovom kraju i zovu.

U arhitektonskom pogledu grad je mešavina različitih stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog podrucja. Glavna ulica u Andrićgradu zove se ulica “Mlade Bosne” po uzoru na grupu mladih entuzijasta željnih da menjaju svet. Na gradskom trgu nalazi se spomen kuća Ivi Andriću, a nedaleko je izgrađen i spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, kao i crkva posvećena Svetom caru Lazaru i Kosovskim mučenicima. U samom kompleksu nalazi se preko 50 objekata uključujući akademiju lepih umetnosti, zgradu Andrićeve gimnazije, stari han, prodavnice, hotel, pozorište, bioskop kao i Vizantijski dvor, rečnu marinu i pristanište.

I za sam kraj, poseta ovom gradu ne bi bila potpuna bez ćevapa, kakve samo prave u ovom kraju. Punih stomaka i srca polako smo se ukrcali na naš brod , prepuni utisaka i vratili istom rutom nazat.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci