Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Zlatibor-Gostilje vodopad i Stopića pećina sa malom decom

Iako sam mnogo puta bila gost Zlatibora, put me je uglavnom vodio ka centru samog mesta i njegovoj neposrednoj blizini. Ali ovaj put je bilo drugačije.

Zajedno sa suprugom i dvoje male dece uputili smo se krivudavim putem, kroz prelep pejzaž Zlatibora , prvo do Stopića pećine a zatim i Gostilje vodopada.

Od samog centra Zlatibora, Stopića pećina je udaljena 19km a vodopadi još oko 11km. Ukoliko dolazite kolima, imate lep pristup i parking u blizini same pećine. Kroz prelepu kamenu stazu, ušuškanu u živopisnu šumu, dolazi se do strmih stepenica koje vode do ulaza u pećinu. Sve to uz žubor potoka koji protiče kroz samu pećinu i gubi se u gustoj šumi. Ukoliko vodite manje dete, kolica slobodno ostavite u kolima i spremite se za avanturu.

Malo drugačiji Zlatibor-sa malom decom

Radno vreme pećine je prilagođeno godišnjim dobima ,ulaz košta 250 dinara a deca su oslobođena plaćanja. Ulaz u pećinu je praćen vodičem i odvija se na svakih 30 minuta. Ukoliko posećujete pećinu u letnjim mesecima obavezno ponesite neku jaknu jer su temperature u pećini dosta niske.

Pećina je dugačka 1691,5 metar a kroz pećinu protiče Trnavski potok. Sastoji se od pet celina: Svetle dvorane, Tamne dvorane, velike sale sa kadama, kanala sa kadama i rečnog kanala. Kao najinteresantniji deo pećine jesu Bigrene kade-udubljenja oivičena kamenim zidovima i vijugama u kojima se nakuplja voda i kaskadno preliva stvarajući slapove. Pored njih, na dnu pećine, nalazi se i impresivan vodopad koji pod većim vodama dostiže visinu od 9 metara.

Vraćajući se prema centru Zlatibora, 11km od pećine nalaze se Gostilje vodopadi. 11km ne deluje kao nesto posebno daleko, ali krivudavim šumskim putevima se čini malo dalje. Prilikom vožnje nisam mogla da se ne zapitam-da li su stvarno vredni toga. Ali bili su i više od toga. Isto kao i ispred pećine ,nalazi se lepo uređen parking nakon čega plaćate 150 dinara ulaz na vodopade i neasfaltiranim putem peške produzite pravo jos oko 300m. Do samih vodopada naićete i na lepo uređen dečji park a ljubitelji konja imaće mogućnost jahanja. U blizini samog vodopada nalazi se  kafić gde možete odmoriti i uživati u njegovom zvuku.

Skladno raspoređene stene, prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake čini impresivnu sliku. Kao kruna svega je vodopad ciji mlaz dostiže visinu od 20 metara. Oaza netaknute prirode ostavlja bez daha.Prema legendi vile se kupaju u vrelima ovog vodopada.

Od glavnog vodopada nižu se mnoštvo drugih, manjih vodopada a pešačka staza dužine 450m ih lepo povezuje kako biste u potpunosti mogli uživati i naći savršeno mesto za sebe.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci

Sladjana

Vaš vodič

Moje ime je Slađana, putnik u duši, večiti optimista, supruga, majka troje dece, kreativac u pokušaju, preduzetnik i poliglota koji živi u malom mestu a sanja velike snove.

Sladjana

Moji omiljeni postovi
Saradnja