Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Brankovina-mesto gde se kultura i istorija prepliću


U selu Brankovina, nedaleko od Valjeva nalazi se kulturno istorijski kompleks Brankovina, koje je tokom 19-og veka steklo slavu, podarivši mnoga velika imena iz sveta književnosti, nauke i umetnosti. Zovu ga i “selo puno istorije” a Valjevci si imali značajnu ulogu u pokretima za nacionalno osobođenje.Pravo je zadovoljstvo bilo posetiti ga i provesti par sati razgledajući i upijajući fascinantne istorijske činjenice, uglavnom zaboravljene od školskih dana.


Postojbina je čuvene porodice Nenadović a najpoznatiji član je bio knez Aleksa Nenadović, koji je ujedno i najpoznatija žrtva seče knezova 1804.godine. Njegov započeti posao nastavili su i ostali članovi porodice Nenadović, pre svega vojvoda Jakov, koji je bio i prvi srpski ministar unutrašnjih poslova. Druge znamenite ličnosti su bile Prota Mateja Nenadović, vojvoda, dipolmata i pisac, kao i Jevrem i Sima Nenadović, heroj drugog srpskog ustanka.
Na ulasku u kompleks sačekaće vas kustos i uputiti u bogatu istoriju ovog mesta a zatim samostalno možete zaviriti u sve njegove delove.


STARA ŠKOLA


Stara ili Protina škola sagrađena je 1836.godine i čuva izgled učionice sa drugog kraja 19-og veka. Magareća klupa nije mit, bila je stvarna 🙂 .Škola je renovirana a pored stalne postavke otvorena je i eksperimentalna učionica posvećena razvoju prosvete i školstva u Srbiji sa akcentom na Brankovinu i Valjevski kraj.

Učionica sa kraja 19-og veka
Magareca klupa
Eksperimentalna učionica


NOVA ŠKOLA


Nova ili Desankina škola sagrađena je 1894.godine. U njoj je Desanka Maksimović učila, a kao učiteljeva ćerka i stanovala. U ovoj zgradi se možete upoznati sa životnim i književnim putem pesnikinje.Prelepa Brankovina bila je večna inspiracija za Desanku, kojoj se rado iznova vraćala.Izloženi su i njeni lični predmeti, rukopisi, odeća, nameštaj i šeširi bez kojih se nije pojavljivala u javnosti.

Šeširi i odeca Desanke Maksimovic
Pesme u fazi nastajanja, pisane rukom
Sto i stolice kupljene od honorara


VAJAT NENADOVIĆA


Vajat se nekada nalazio na imanju Nenadovića u Brankovini i u njemu je rođen sin Prote Matej-poznati srpski književnik Ljubomir Nenadović poznatiji kao Čika Ljuba.

Mesto rođenja književnika Ljube Nenadovica
Unutrašnjost vajata


CRKVA SVETIH ARHANĐELA


Zadužbina Prote Mateje Nenadovića, sagrađena je 1830-e i jedna je od centralnih građevina kompleksa a pri crkvi se čuva dragocena crkvena riznica, koja čuva krst relikvijer iz 10-og veka, Veliko jevanđelje koje je Prota dobio od ruskog cara, Protin ručni krst, Hadži Ruvimov duborezni krst kao i  mnogobrojne ikone i stare knjige.
U neposrednoj blizini sahranjeni su i mnogobrojni članovi porodice Nenadović.

Porodična grobnica


GROB DESANKE MAKSIMOVIĆ


Znalo se da će Desanka biti sahranjena u Brankovini koju je toliko i opevala.Na isto mesto prenete su kosti i njenog supruga Rusa Sergija Slastikova.


SOBRAŠICE


One predstavljaju retke primere narodnog graditeljstava, obično građene u blizini crkava i manastira u kojima se narod sakupljao u vreme svetkovina i crkvenih praznika. U Brankovini se nalaze njih pet koje datiraju iz 19-og veka.


REPLIKA KUĆE NENADOVIĆA


Kao začetak daljeg razvoja ovog muzejskog kompleksa podignuta je replika kuće Nenadovića u kojoj se može videti kakav je život bio u to doba, posuđe,nameštaj i nošnja. U ostatku kuće opisana je istorija i život svih bitnih Nenadovića.


Ne propustite da posetite ovaj kompleks ukoliko ste u blizini Valjeva jer pored zanimljivosti koje možete naći unutar njegovih objekata, uživaćete i u predivnoj prirodi podneblja i hladovini na mnogobrojnim klupama.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci