Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Valjevo i okolina-šta videti i kako isplanirati odmor


U Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom okrugu, smestio se grad prepun istorije, ličnosti i šarma, koji je Srbiji podario mnošto naučnika, književnika, umetnika, kao i heroja. Da je u Valjevu valjano, govori i njegovo ime. Grad na 90km od Beograda, nudi sve što vam je potrebno da se u njemu odmorite, vidite nešto novo i interesantno i naravno pobegnete u prirodu koja je bila darežljiva ovom kraju.
Naše porodično putovanje od pet dana sa klincima uključivalo je mnoštvo aktivnosti, obilazaka i istraživanja, baš onako kako mi volimo a Valjevo bih opisala kao destinaciju prilagođenu porodicama.


ŠTA POSETITI U VALJEVU


TEŠNJAR


Stara čaršija ,na desnoj obali reke Kolubare, nas je oduševila! Kao da nas je neko teleportovao u 19-i vek. Nije ni čudo što su se u njemu snimala mnoga filmska ostvarenja ovog podneblja. Zanatska četvrt bila je žila kucavica ovog kraja. Menjale su se prodavnice, zanatlije i građevinski objekti, ali ne i lokacija.Tešnjar je sada proglašen kulturno istorijskom celinom od izuzetnog značaja a ukoliko ga posetite sredinom avgusta moći ćete uživati u manifestaciji Tešnjarske večeri.


CENTAR 


Sa leve strane Kolubare, nalazi se moderni deo centra, sa lepo uređenim šetalištem, pešačkom zonom i brojnim lokalima, prodavnicama i kafićima.Centar krase dva trga sa bronzanim statuama velikana Valjevskog kraja. Trg Živojina Mišića, koji krasi lik Vojvode veličine 3,5m, i trg Desanke Maksimović sa spomenikom posvećenom poeziji i pesništvu.

Trg Živojina Mišića
Spomenik posvećen poeziji i pesništvu
Pešačka zona u centru


NARODNI MUZEJ GRADA VALJEVA


Osnovan 1951.godine,nalazi se u predivnoj zgradi koja je nekada bila gimnazija i osnovna škola, a muzejska postavka je zaista bogata eksponatima i oslikava istoriju Valjevskog kraja.Muzej krasi stalna postavka pod nazivom “Treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti”.Muzej čuva 24.500 predmeta iz različitih zbirki, podeljenih na četiri muzejska odeljenja ,od kojih svako ima kustosa i rukovodioca.Tu su odeljenje za arheologiju i numizmatiku,istoriju, istoriju umetnosti i etnologiju.
Veoma nam se svidelo kako su prikazivani zanati tog doba, originalni kabinet Vojvode Mišića kao i postavke koje verno oslikavaju nekadašnji život i razvoj ovog podneblja.

Radni kabinet Živojina Mišica


Radno vreme je od 10:00-18:00. Utorak je naradni dan.Adresa: Trg Vojvode Mišića 3, Valjevo.


MUSELIMOV KONAK

Najstarija zgrada u Valjevu


Muselimov konak predstavlja najstariju sačuvanu zgradu u Valjevu. Nastala je krajem 18-og veka za potrebe muselima, turskog upravnika Valjevske narhije. Razlog Prvog Srpskog ustanka leži baš u događaju koji se odigrao u njemu. U podrumu su bili zatočeni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Bričanin, čije su odrubljena glave bile izložene na krovu Muselimovog konaka. Ovaj događaj je pozantiji kao “seča knezova”.U konaku se nalazi postavka posvećena tom događaju a u podrumu replika zatvora. 


KULA NENADOVIĆA


Sagrađena 1813.godine ,na brdu Kličevac, udaljena oko pola kilometra od centra grada, predstavlja nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Kula je služila u vojne svrhe da bi je Sima Nenadović srušio tokom oslobođenja Valjeva, jer je u doba između dva ustanka služila Turcima kao zatvor. Obnovljena je 1863.godine a do kraja 19-og veka korišćena je za skladištenje baruta.Danas je kula u potpunosti rekonstruisana, prima posetioce i predstavlja izdvojeni deo Narodnog muzeja Valjevo.

Unutrašnjost kule

MODERNA GALERIJA


U blizini centra i Valjevske gimnazije nalazi se Moderna galerija sa stalnom postavkom našeg slikara Ljube Popovića. Osnovana je 1985.godine, prostor zaista izgleda reprezentativno a kustos će vas sporvesti po muzeju i reći nešo više o stvaralaštu Ljube Popovića.Ulaz u galeriju se ne naplaćuje.Radno vreme: 10:00-18:00, utorak neradni dan.

Stvaralaštvo Ljube Popovića
Deo stalne postavke


SABORNA CRKVA


Posvećena Vaznesenju Gospodnjem, spada u red najvećih hramova u Srbiji odmah nakon hrama Svetog Save u Beogradu. Gradnja je započeta 1992, nalazi se na ušću reke Gradac u reku Kolubaru a unutrašnjost još uvek nije završena.

VIDIKOVAC MARKOVA STOLICA 


Za najbolji pogled na Valjevo, uputite se na vidikovac Markova stolca, poznat i kao Paviljon.Vidikovac je smešten na platou koji se nalazi na vrhu brda Vidrak i predstavlja nezaobilaznu atrakciju Valjeva.Naziv Markova stolica potiče od legende po kojoj je Marko Kraljević seo da odmori na ovom mestu i opere noge u reci Kolubari.


SPOMENIK BORCIMA REVOLUCIJE


Simbol brda Vidrak je spomenik narodnom heroju Stevanu Filipoviću. Urađen je po ugledu na fotografiju koja je zabeležila poslednje trenutke Filipovićevog govora okupljenom narodu pre vešanja 22.maja1942.Prostor oko spomenika je idealan za piknike, parkovski je uređen a spomenik dominira okolinom i vidljiv je i iz grada. 

Spomenik Stevanu Filiovicu


ŠTA POSETITI U VALJEVSKOM KRAJU


KLISURA REKE GRADAC


Predivna reka Gradac i njena klisura spadaju pod zaštićena prirodna dobra. Prostire se na 1.268ha površine povezujući grad Valjevo sa planinskim zaleđem na jugu. U granicama zaštite nalaze se velike površine pod šumama i livadama a u srcu se nalazi jedna od najčistijih reka Evrope- Gradac.Područje klisure je bogato i velikim brojem pećina, preko 70.
Ono što me je posebno oduševilo je lepota mesta za odmor i izlet odmah nadomak grada. Mnogobrojna mesta za odmor kreću od brane na reci, koju možete preći, i nastaviti duž reke dok ne nađete savršeno mesto za vas.

Pogled na most i branu na reci Gradac


Još jedno mesto za preporuku za posetu sa decom je Konjički klub Degurić, koji se nalazi odmah uz reku. Da biste došli do njega pratite tok reke i kada više ne budete mogli automobilom, zbog rampe,nastavite peške do kluba. Ako pak želite kolima do njih, moraćete drugim putem zašta bih preporučila da prepustite navigaciji da vas odvede.

U konjičkom klubu možete jahati konje


 Sa druge strane pristupa reci,5km od Valjeva, u blizini manastira Ćelije, posetili smo ekološko domaćinstvo Skok po skok. Nalazi se okruženo rekom Gradac a za pristup morate preći improvizovani most. Na imanju deci su bile zanimljive domaće životinje kao i domaći sok od lavande.

Restoran uz reku
Most za dolazak do domacinstva “Skok po skok”

VIDIKOVAC LAZAREVA STENA I JEZERO ROVNI


Za avanturu i pogled koji oduzima dah uputite se ka vidikovcu Lazareva stena, poznatiji u kraju i kao Velika stena.Nalazi se 15 km od Valjeva a prvi susret do ovog vidikovca doveo nas je do jezera Rovni.Veštačko jezero nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice i izradnjom brane. Brana je započeta sa izgradnjom 1988.godine ali je završena tek 2015. Visina brane je 75m a dužine 450m.Tokom dolaska do brane put se račva i vi skrenite levo, gde možete napraviti i prvu pauzu i diviti se pogledu na jezero.

Jezero Rovni


KAKO DO VIDIKOVCA?


Nastavite krivudavim putem par kilometara sve do sela Stubo.Najlakše ćete se orijentisati kada pronađete seosko groblje sa desne strane puta. Parkirajte uz put i pre groblja sa desne strane videćete oznaku “Velika stena”. Pratite zemljani put i laganom šetnjom nakon 20-ak minuta stižete do vidikovca. U toku šetnje postoje još dva odvajanja ali je pravac obeležen. Moram da podelim i svoje oduševljenje samom šetnjom ,kao i predelima kroz koje se prolazi.

Šetnja do vidikovca
Put kroz šumu
Uspon na stenu
Pogled koji oduzima dah


TAORSKA VRELA

Kaskadni vodopadi


Najveći prirodni biser Valjevskog kraja po meni su Taorska vrela. Skup kaskadnih vodopada i netaknuta priroda u podnožju planine Povlen zaista su fantastični. Udaljeni su 40km od Valjeva i spremite se na vožnju od 90 minuta, zahvaljujući lošem putu.Više o njima pročitajte u odvojenom tekstu na blogu.

https://www.putovanjairoditeljstvo.com/taorska-vrela-netaknuta-oaza-valjevskog-kraja/


BRANKOVINA


Kulurno-istorijski kompleks Brankovina nalazi se  nadomak Valjeva, ušuškan je u predivnu prirodu i oslikava život 19-og veka. Postojbina je čuvene porodice Nenadović kao i mesto odrastanja naše pesnikinje Desanke Maksimović, koja je i sahranjena u ovom kompleksu.Više o Brankovini pročitajte u sledećem tekstu.

https://www.putovanjairoditeljstvo.com/brankovina-mesto-gde-se-kultura-i-istorija-preplicu/


MANASTIRI


Valjevski kraj bogat je manastirima od koji su nalpoznatiji Lelić, Ćelije, Jovanja i Pustinja. Mi smo tokom našeg boravka uspeli da posetimo samo manastir Ćelije.


Manastir Lelić nalazi se u istoimenom selu i zadužbina je Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Osvećen je 1929. Prvo je služio kao parohijska crkva a od 1996.godine pretvoren je u manastir Svetog Oca Nikolaja.


Manastir Ćelije , nalazi se na levoj obali reke Gradac u ataru sela Lelić. Po predanju zadužbina je kralja Dragutina, a drugo predanje kaže da je podignut krajem 15-og veka u vreme vladavine Despota Stefana. 2007.godine kreće izgradnjahrana sa tri oltara posvećenih Svetom Savi, Sv.Justinu filozofu i Prepodobnoj Mariji Egipćanki.

Manastir Jovanja nalazi se na desnoj strani klisure reke Jablanice, u ataru sela Jovanja, 7km od Valjeva, na putu za Bajinu Baštu. Posvećen je Rođenju Svetog Jovana a veruje se da je podignut početkom 15-og veka.

Manastir Pustinja, 20km udaljen od Valjeva, predstavlja najstariju svetinju eparhije Valjevske. Pretpostavlja se da je osnovan krajem 13-og veka a posvećen je Vavedenju presvete Bogorodice.

DIVČIBARE

Planina Maljen i njeno najpoznatije turističko mesto Divčibare bili su naše odredište tokom jednog dana boravka u Valjevu. Pored šetnji brojnim planinskim stazama,veoma nam se svidela vožnja vozićem do vidikovca Paljba sa kojeg se pruža neverovatan pogled. Dva vozića parkirana u centru mesta saobraćaju do različitih vidikovaca a prosečna dužina vožnje je oko 40 minuta.

Priroda Divčibara u proleće
Vožnja vozićem do vidikovca
Pogled sa vidikovca Paljba

Tokom letnjih meseci posetiocima je na raspolaganju i panoramska vožnja žičarom a šta sve možete zimi raditi na Divčibara pročitajte u ovom tekstu.

https://www.putovanjairoditeljstvo.com/divcibare-zimovanje-sa-decom/

PETNIČKA PEĆINA

Udaljena je oko 8 km od Valjeva u pravcu Divčibara.Pećina se sastoji od donjeg (većeg) i gornjeg(manjeg) otvora a iako ne deluje toliko velika (osim donjeg otvora) zapravo sastoji od oko 600m dugih kanala i odaja kroz koju protiče reka Banja.

Još jedan predlog ukoliko ste u poseti Valjevu u letnjim mesecima, ne propustite da posetite i sportsko-rekreativni kompleks Petnica u blizini, koji se sastoji od 4 bazena i mnoštvo sportskih terena za rekreaciju.

RODNA KUĆA ŽIVOJINA MIŠIĆA

Veliko zadovoljstvo je bilo posetiti njegovu rodnu kuću u selu Struganik, 30km udaljenu od Valjeva.Imali smo sreće da smo u momentu bili jedini posetioci i kustos nas je baš lepo sproveo i najbitnije,podelio mnoštvo zanimljivih informacija.

Suprugu Lujzu je prosio tri puta, ali pošto je bila iz ugledne nemačke protestantske porodice, njen otac ga je svaki put odbijao, dok nije pobegla za njega 🙂. To je bila samo jedna od zanimljivosti o životu Živojina Mišića.Druga koja mi se urezala u pamćenje jeste da se u to vreme nije govorilo da decu donose rode, već da vajati donose decu.Kada bi se sin oženio,iz glavne kuće, prelazio je u vajat. Drvenu kućicu, samo sa vratima (bez prozora) i njihov bračni život bi se svodio na nju.Inače u to doba,porodice su bile mnogobrojne i svako je imao svoju ulogu. Deca bi posebno obedovala za malim stolom a žene bi poslednje u porodici jele.U kući su sačuvani mnogobrojni predmeti i nameštaj a prikazani su i svi njegovi vojni poduhvati po kojima je i ostao poznat.

KAKO ISPLANIRATI VREME

Za lakše organizovanje vremena predstaviću vam naše aktivnosti po danima.

DAN 1-Dolazak u Valjevo u pre podnevnim časovima, upoznavanje sa gradom, ručak i popodnevni odmor za decu, obilazak centra i stare čaršije Tešnjar.

DAN 2-Obilazak jezera Rovni i šetnja do vidikovca Lazareva stena. U povratku obilazak Markove stolice i Spomenika borcima Revolucije. Popodnevni obilazak klisure reke Gradac, konjički klub Degurić, seosko domaćinstvo Skok po skok i manastir Ćelije.

DAN 3-Poseta Taorskim vrelima, povratak preko Kosjerića. Popodnevna šetnja Valjevom i obalom reke Gradac.

DAN 4-Celodnevna poseta Divčibarama. U povratku obilazak Petničke pećine.

DAN 5-Dan rezervisan za muzeje. Prvo poseta Narodnom muzeju Valjevo, Muselimovom konaku, Modernoj galeriji i šetnja do Kule Nenadovića. Pauza za ručak i odmor. Popodnevna poseta Brankovini

DAN 6 -Odlazak u Struganik u posetu rodne kuće Živojina Mišića i povratak kući.

KORISNE INFORMACIJE

-Ukoliko vas zanima odmor na selu, u Valjevskom kraju postoji nekoliko seoskih domaćinstava: Taorska vrela-Jovanović (40km od Valjeva), Vajat (selo Jovanja-9km od Valjeva), Etno selo Lelić-Radosavljević ( 10km od grada), Harmonija (5km od Valjeva),Kutlačić (selo Zarube-8km od Valjeva), Domaćinstvo Nikolić, Lukić i prenoćište Simić (selo Petnica-6km od grada), Skok po skok (selo Brangović-5km od Valjeva) i Domaćinstvo Ognjište (selo Podbukovi-23km od Valjeva).

-Mi smo odseli u centru grada i svakodnevno smo se parkirali u plavoj zoni i uplaćivali dnevnu kartu za parking. Bez obzira na gužvu u gradu, uvek smo uspevali da pronađemo slobodno mesto a par puta smo koristili i taksi koji je veoma povoljan.

Preporuka za restorane

Restoran “Kuća” u širem centru Valjeva sa veoma ukusnom hranom i obilnim porcijama. Restoran “Platani” prema Valjevskoj pivari nudi tradicionalni meni u lepom ambijentu. Hamburgerija “Kod Peđe” u staroj čaršiji Tešnjar za brzinski ručak, a za ukusne pice i sendviče posetite pekaru Mirona. Takođe svideo nam se i restoran “Park” u Kosjeriću, koji se nalazi odmah pored dečjeg igrališta,što nam je baš odgovaralo zbog dece.

Mesta za decu u Valjevu: Šetalište uz reku Kolubaru puno je dečjih igrališta i rekvizita koji se nalaze odmah uz kafiće gde mogu i roditelji da uživaju. Sa suprotne strane,po lepom vremenu, nalazi se mini zabavni park sa zamkom na naduvavanje, trambolinama i raznim aparatima.

Sledeće mesto za preporuku sa decom je kafić, igralište i mini zološki vrt koji se nalazi uz reku Gradac, odmah kod brane i pređenog mosta.

A malo izvan grada možete posetiti i Poni selo, koje pored uzgoja ponija ima i lame.

Muzeji u gradu ne rade utorkom.

-Ljubitelji čvaraka,ne propustite da probate čuvene duvan čvarke.

-Za suvenire iz Valjeva, kao i dodatna pitanja o lokalitetima posetite turističku organizaciju Valjeva u Prote Mateje 1/1,Valjevo. Tel: 014/221-138.

Nadam se da ste uživali u putpisu makar mali deo koliko i mi u Valjevu. Ovo putovanje nam je bila još jedna potvrda da se ne mora daleko otputovati da bi se stvorile nove uspomene, upoznala kultura kraja i videle prirodne lepote kojima bi mnogi pozavideli ❤.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci

Sladjana

Vaš vodič

Moje ime je Slađana, putnik u duši, večiti optimista, supruga, majka troje dece, kreativac u pokušaju, preduzetnik i poliglota koji živi u malom mestu a sanja velike snove.

Sladjana

Moji omiljeni postovi
Saradnja