Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Zlatar-aktivan odmor sa decom


Prva asosijacija na planinu Zlatar mi je miris četinara koji se širi u vazduhu, predivni pogledi i gusta šuma. Vazdušna banja sa spojem mediteranske i planinske klime ima najveći broj sunčanih dana od svih ostalih planina u Srbiji, preko 280.

Predivne šume Zlatara


Na 270 km jugozapadno od Beograda Zlatar okružuju reke Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica a tu su i 3 veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko. Nažalost Zlatar je oduvek bio u senci daleko poznatijeg Zlatibora a same planine kao i njihove strukture su potpuno različite.


Zlatar okuplja isključivo ljubitelje prirode, one koji vole mir i tišinu i žele malo više da istražuju.Jer realno,pored izuzetno malog centra, ukoliko želite da provedete ispunjeno nekoliko dana na toj planini, istraživanje ćete sami uvrstiti u vaše aktivnosti jer nema drugog sadržaja.A ukoliko volite da istražujete i da se vozite po živopisnim predelima ovog kraja, zaisa ćete uživati.

ŠTA VIDETI NA ZLATARU


CENTAR ZLATARA


Centar planine je zapravo veoma mali, sa svega nekoliko štandova koji prodaju suvenire i proizvode iz kraja ,uključući dečje igračke.

Centar Zlatara

Okružen je sa nekoliko hotela i smeštaja u kojima možete ručati i popiti piće i manje više to je to 🙂. Novost je i da sada možete iznajmiti kvadove u centru mesta.Sećam se naše prve posete Zlataru zimi, kada je sav sadržaj sveden na minimum, iako smo odseli u centru, pitala sam se gde je ovde centar 😄.
Situacija leti je svakako mnogo življa a ono što je primetno jeste da se dosta gradi na Zlataru. Čitavi objekti kao da su nikli preko noći.

U centru mesta postoji svega jedna prodavnica srednje snabdevena, pa imajte to na umu prilikom vaše posete.


ZLATAR ZA DECU


U centru mesta ispred hotela Panorama nalazi se malo dotrajalo igralište, a tu je i adrenalin park za decu preko 12 godina, isključivo uz pratnju sa instruktorom kao i košarkaški teren.
Prijatno smo se iznenadili i novim dečjim igralištem u blizini. Iako ne posebno veliko,deca mu se uvek obraduju.

Staro igralište u centru
Novo igralište
Adrenalin park


Za nešto stariju decu i odrasle par kilometara od centra nalazi se Zipline, jedan od najdužih u Srbiji. Mi ga nismo posetili ali verujem da je sjajno iskustvo za ljubitelje adrenalina.


VIDIKOVCI NA ZLATARU


HODŽINA STENA

Vidikovac Hodžina stena
Pogled sa vidikovca za Novoj Varoši


Verovatno najlepši vidikovac na ovoj planini udaljen je oko 4km od centra planine. Ukoliko dolazite iz pravca Nove Varoši , pre dolaska u centar, postoji tabla i odvajanje na desno. Prati se asfaltirani put koji poslednjeg kilometra postaje makadam i poprilično je uzak.Sjajna stvar je što pre samog vidikovca postoji ograđen parking i znate da ste na dobrom putu.Dolazak do vidikovca se nastavlja peške svega 10-ak minuta, što maloj deci nije zahtevno.A pogled od 360 stepeni ,što na Novu Varoš, što ka dolini Lima je fantastičan.


VIDIKOVAC U BLIZINI CENTRA


Od novog dečjeg igrališta kreće staza za još jedan vidikovac sa pogledom na predivne pejzaže Zlatara. Staza je duga svega 400m a šetnja kroz šumu je posebno lepa i nije naporna za decu.

Šetnja do vidikovca
Pogled sa vidikovca


OSTALI VIDIKOVCI


Za Zlatar su vidikovci zaista karakteristični pa se lako može desiti da u smeštaju koji izaberete već imate pogled kao da ste na vidikovcu kao i da tokom šetnje planinom ugledate proplanak i divite se pogledu.

Prelepi predeli Zlatara


STAZE ZA ŠETNJU


Ovo je definitivno stavka na kojoj bi trebalo poraditi u budućnosti ,bar što se mene tiče.
Postoji naravno nekoliko staza kroz šumu, koje su uglavnom kratke i brzo dosade ukoliko duže ostajete na planini. A postoje i staze koje su zapravo uz put, jedan je magistralni i prometan pa šetnja uz njega, nije bila posebno privlačna. Dosta sporednih staza su zapravo i putevi za kola, a kako deca vole da trče po putu, uvek mi je na pameti bilo da se ne pojavi iznenada neki auto i kako treba brzo da se sklonimo.
Bilo bi zaista lepo kada bi bilo više šumskih staza samo za pešake, jer je priroda ovde vanserijska.

Šumske staze su najlepše


ZLATAR ZIMI


Ova planinska lepotica zimi postaje posećeno mesto za ljubitelje snežnih sportova.Uz žičaru i instruktore ovo može biti pravi izbor da napravite prve snežne korake jer postoje blage uzbrdice za vežbu i idealno je za početnike.Na stazi postoji i kafić da se odmorite a u jednim delu blage staze za vežbanje, deca se mogu i sankati.

Zapravo po meni nedostatak je odsustvo jednog mesta koje će služiti isključivo za sankanje.

Zimske radosti
Prvo stajanje na skije


PUTEVI ZIMI


Putevi zimi su uvek prohodni, jer do Nove Varoši iz pravca Beograda put vodi ka Podgorici i kako je prometan, putevi se redovno čiste. Od Nove Varoši do centra Zlatara deli vas jos 3 km i to sveže izasfaltiranog puta, tako da je prilaz ovoj planini među lakšima u zemlji.Međutim ukoliko zimi želite da obilazite okolinu, nije moja preporuka da se zavlačite previše sporednim putevima, pogotovo ka rezervatu Uvac. Osim naravno ukoliko je blaga zima bez mnogo snega.


ŠTA POSETITI U OKOLINI ZLATARA


MANASTIR MILEŠEVA 


Jedan od naših najpoznatijih manastira koji krasi freska Belog anđela nalazi se u blizini Prijepolja na 35 km od centra Zlatara.Zadužbina je kralja Stefana Vladislava a manastir datira iz 13-og veka.Prelepo okruženje samog manastira je takođe jedan od razloga da ga posetite. Visoki planinski vrhovi, reka Mileševka, brojne klupe za odmor i mir i spokoj ovog mesta takođe upotpunjuju doživljaj.

Predivno uređeno dvorište manastira
I još lepše prirodne lepote kraja


PRIJEPOLJE I RESTORAN KANJON


Ukoliko želite da upoznate još jedan grad jugozapadne Srbije, Prijepolje,iako ne mnogo velik, čuva tradiciju ovog kraja a tu su i brojni muzeji koje možete posetiti.


Nedaleko od manastira Mileševa , prava oaza i predah možete pronaći u restoranu Kanjon, koji uzgaja pastrmku pa se ljubitelji ribe rado vraćaju ovde.Ono što je posebno u vezi ovog mesta je predivna priroda, kanjon reke, mali vodopad, mini zološki vrt i igralište za decu.

Ambijent restorana 😍
Igralište u sklopu restorana


SLAPOVI SPOTNICE


Slapovi kao ni jedni u Srbiji. Od kaskadnih do onih sa slobodnim padom, zaista su predivan prizor. Ovo je jedno od mesta koje slike teško mogu da dočaraju,prosto ga morate posetiti.

Najviša tačka vodopada je na 1.150m nadmorske visine a najniža na 465m.

Najviši vodopad je visine 25m
Podnožje vodopada
Uspon do viših delova vodopada
Ostaci brojnih vodenica

KAKO DOĆI

Slapovi Sopotnice nalaze se oko 60 km udaljeni od centra Zlatara. Put vodi preko Prijepolja da bi nakon 10-ak kilometara ugledali skretanje za levo i tablu za vodopad. Prva stvar na koju nailazite jeste drveni most za koji ćete se upitati, da li je bezbedno proći ovde kolima 😮, ali bez brige, jeste.

Put je krivudav, uzak i u nekim delovima je zaista izazovno mimoići se sa drugim kolima ali iskusni vozači će se snaći bez problema.

Put vodi bukvalno do podnožja vodopada, gde se možete parkirati i nastaviti vaš obilazak peške.

PRIBOJSKA BANJA

Pogledi na okolinu


Do Pribojske banje smo stigli zapravo tražeći letnje osveženje tj.bazene a vratili smo se bogatiji za predivne predele i nova saznanja o našoj zemlji.


Pribojska banja nalazi se na nadmorskoj visini od 550m pa su nas prelepi pogledi sačekali sa oduševljenjem a vožnja do nje uz reku Lim je takođe imala svojih čari.


Banja privlači goste zahvaljujući brojnim termalnim izvorima  a banjska voda se koristi u terapijske svrhe posebno kod reumatizma, oboljenja perifernih nerava, kičmenog stuba, ginekoloških oboljenja ,kožnih i drugih.


Ukoliko ste u prolazu a želite da probate blagodeti banjske vode, za upotrebu unutrašnjih bazena morate se najaviti, a ukoliko želite da je pijete, javna česma je dostupna svima.

Na ulazu vas čeka tabla dobrodošlice i česma sa izvorskom vodom


Veliko iznenađenje bio je velelepni manastir iz 13-og veka u srcu banje.Manastir Banja posvećen Sv.Nikoli Mirlikijskom a uz manastir se nalazi i obnovljena crkva posvećena Sv. Iliji.

Manastir Banja iz 13-og veka


Naravno da smo našli osveženje i to u sklopu termi Vizantija, otvorenih bazena,koji privlače posetioce iz celog kraja, kako i sam okrug ne obiluje sa istim.

PRIRODNI REZERVAT UVAC

Pogled na meandre Uvca


Ovaj prirodni rezervat jedinstveno je mesto u našoj zemlji a meandri Uvca nadaleko su poznati.Uskoro pišem opširan tekst na blogu na ovu temu sa korisnim informacijama. Za sada samo slika da podelim ovu lepotu 😍.


ZLATARSKO JEZERO


U mestu Kokin Brod, proteže se ovo,treće po veličini jezero u Srbiji. Na vašem putu do Zlatara iz pravca Beograda,divićete se njegovim bojama, od smaragdno zelene do tirkizno plave.

Predivne boje Zlatarskog jezera
Bacanje kamenčića im je bilo baš zanimljivo

Na Zlatarskom jezeru možete se provozati brodićem, napraviti pauzu za ručak, piće ili pak prenoćiti u motelu sa ovim pogledom a ukoliko ga posećujete leti, možete se i kupati. Pošto prilaz tj.plaža nisu posebno uređeni,ponesite sandale za kupanje zbog oštrog kamenja.


ZLATIBOR

Renovirani centar Zlatibora
El Paso kaubojski tematski grad


Našu najposećeniju planinu nema potrebe posebno predstavljati. Udaljena 30 km od Zlatara na njoj možete pronaći mnoštvo sadržaja ukoliko vam zafali.

Ono što uvek izdvajam kod nekog mesta jesu njegove prirodne lepote pa tako i ovaj put izdvajam najlepše sa Zlatibora. Više o Gostilje vodopadu i Stopića pećini pročitajte u ovom putopisu.

https://www.putovanjairoditeljstvo.com/malo-drugaciji-zlatibor-sa-malom-decom/

NOVA VAROŠ


U podnožju centra Zlatara nalazi se Nova Varoš. Sa svojih 16.000 stanovnika ova varoš je najbliže naseljeno mesto. Ne mogu da vam predložim nešto baš toliko zanimljivo ali možete se prošetati njegovim ulicama i upoznati novi grad ovog dela Srbije.


Nadam se da ste uživali u potopisu delić koliko i mi u otkrivanju predivnih predela ovog dela Srbije.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci