Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Divčibare-zimovanje sa decom

Definitivno jedna od naših najposećenijih planina zimi,odmah nakon Zlatibora i Kopaonika je i planina Maljen tj.njeno najpoznatije turističko naselje Divčibare.
Iznova se zimi tu vraćamo, jer je savršen spoj lepote prirode, sadržaja a i blizine svih nas sa severa zemlje.

Prizori koji ostavljaju bez daha
Mi u punom sastavu 🙂
Reka Bela Kamenica u centru mesta


KAKO STIĆI I PUTEVI ZIMI


Udaljena svega 118 km od Beograda,idite autoputem Miloš Veliki, za Čačak i isključite se za Lajkovac.
Pratite oznake za Valjevo i pre ulaska u grad videćete sa leve strane odvajanje za Divčibare i Mionicu.Nakon 30ak minuta vožnje stižete na Divčibare.


Ukoliko pak želite da produžite do Valjeva ili stižete sa druge strane, put iz centra vas takođe vodi za Divčibare preko Petnice.
Oba puta se redovno čiste za vreme snežnih padavina i put se posipa rizlom i svaki put smo bez problema glavnim putem stigli na odredište.
Sporedni putevi na Divčibarama se takođe čiste ali su uglavnom i dalje prekriveni utabanim snegom i često ledom.Mnogi se zaglavljuju i uz pomoć dobrih ljudi odglavljuju, kao i mi par puta 😊.


SAVET: Ukoliko dolazite iz pravca Novog Sada, iako je preko Šapca put 20 km kraći, zapravo vremenski će vam trebati i sat vremena duže da dođete do Divčibara.


U KOM DELU ODSESTI?


U zavisnosti šta volite, mir, tišinu ili blizinu centra ,mogućnosti su vam brojne na Divčibarama jer je zaista velika ponuda vila i hotela.
U kom god delu da odsednete nećete pogrešiti jer su Divčibare okružene predivnom borovom šumom.


Meni lično se mnogo sviđa vikend naselje kod hotela Maljen zvano Beogradsko naselje jer ste veoma blizu centra za sve što vam treba a u blizini su lepe nezahtevne staze za šetnju sa decom.
Sa druge strane mesta, na brdu je naselje Crni vrh i bilo nam je pravo otkrovenje.
Na brdima u tom delu Divčibara pruža se najbolji pogled na okolinu.Naselje je mirno, deca se mogu sankati na više mesta i postoje predivne staze za šetnju.

Pogled na stazu Crni vrh iz smeštaja


SAVET: Ukoliko ste u mogućnosti izbegavajte posetu vikendom u sezoni.Centar bude zakrčen vozilima i skoro je nemoguće naći parking u centru a stim i nećete boraviti na svežem planinskom vazduhu sem ukoliko se ne odaljite od centra.


ŠTA NUDI CENTAR MESTA


Centar mesta je zapravo mali ali sa svime što jedno turističko mesto treba da ima.
U njemu se nalazi pijaca sa domaćim proizvodima a vidljivo je iz godine u godinu sve veći broj tezgi koje su rapoređene svuda po centru.

Jedna od brojnih tezgi u centru


Tu je naravno i par manjih prodavnica koje prodaju i suvenire i igračke za decu.Najopremljenija prodavnica Pepa nalazi se oko 300m od centra i poprilično je dobro snabdevena.
Pored restorana od kojih je napoznatiji Drina sa ukusnom hranom u etno ambijentu, postoje i kiosci brze hrane kao i jedna pekara.
Postoji i nekoliko kafića a veoma ugodan ambijent , spoj planinskog i modernog, pronašli smo i u restoranu 4, koji je u sklopu hotela Crni vrh.


SAVET: Neophodne namirnice kupite kod kuće jer su cene u prodavnicama od 30-100% skuplje. Takođe kod uličnih prodavaca cene znaju biti više ukoliko kupujete vikendom.


AKTIVNOSTI NA DIVČIBARAMA


-SANKANJE

Može i na kliska 😊


Gde god brdo vidiš ti se spusti 😃 a ima ih zaista mnogo. Međutim najposećenija su dva brda u centru. Jedno u blizini same ski staze Centar gde možete iznajmiti gume i uživati u spustu.A drugo brdo je kod hotela Maljen.
Iznajmljivanje guma je 200 dinara/sat. Iznajmljivanje sanki je 500 dinara/dan.


-SKIJANJE

Časovi skijanja na stazi Crni vrh


Na Divčibarama postoje dve ski staze.Jedna zvana Centar i druga Crni vrh. Obe poseduju žičaru,ski lift, moguće je iznajmljivanje opreme i angažovanje ski instruktora.
O detaljima kada rade staze,cenama i drugim uslugama koje nude, možete pogledati njihove stranice.
Ski staza Centar

https://m.facebook.com/skistazacentar/?locale2=sr_RS

Ski staza Crni vrh

https://divcibareskiresort.com/ski-staza/

Divčibare ski resort kafić na stazi Crni vrh
Da se spustite do staze Crni vrh proći ćete brojne stepenice


-ŠETNJA


Šetnje su magične a staze brojne i što više zađete u prirodu, to su lepše.

Jedna od brojnih staza


-POSETA VIDIKOVCIMA


Divčibare se mogu pohvaliti i sa nekoliko vidikovaca a najpoznatiji su Paljba, Crni vrh, Kraljev sto, Veliko brdo i drugi.Sa malom decom po zimi se nismo na njih upućivali ali se nadam da u budućnosti hoćemo.

Više o vidikovcima i pešačkim turama na ovom linku. https://www.divcibare.rs/pesacke-ture/


-PARKIĆ NA OTVORENOM ZA NAJMLAĐE


Za decu sjajno mesto da se zabave uz sankanje. Nalazi se u centru mesta, preko puta crkve Sv.Pantelejmona.

Crkva Sv.Pantelejmona


-IZNAJMLJIVANJE QUADA


Vožnja quada je sjajan način sa obiđete planinu i idete neutabanim stazama a iako ih nismo isprobali verujem da su zabavni a možete ih u samom centru iznajmiti.
Iznajmljivanje vozila na 30 minuta je 3.000 dinara.


DODATAN SAVET ZA RODITELJE

Na prvom spratu hotela Divčibare nalazi se dečija igraonica i u skopu njega kafić pa se porodično tamo možete zabaviti, pogotovo u večernjim satima.

Ukoliko želite da proverite da li trenutno na Divčibarama ima snega, to možete na ovom linku kamera live.

https://divcibareinfo.com/kamere/


Ukoliko još uvek niste posetili Divčibare, moja topla preporuka da to uradite. Iako sve urbanija planina, još uvek ima netaknutu lepotu koja nas iznova osvaja da joj se vraćamo.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci