Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

Izlet u Segedin sa klincima

Najsunčaniji grad Mađarske smo vešto izbegavali, a onda je usledila globalna pandemija, opcije se suzile a Segedin odjednom postao veoma privlačan.Kako sam samo bila u zabludi..Segedin zaista ima svašta da ponudi i sjajno smo se proveli tokom jednodnevnog izleta. Štaviše jedan dan je bio nedovoljan za sve što smo želeli i radujemo se unapred povratku u ovaj grad.


OPŠTE INFORMACIJE I PUT


Na ušću reke Mureš u Tisu, smestio se grad od oko 160.000 stanovnika, prepun arhitekture, divnih parkova, fontana i trgova.Segedin se nalazi samo 19 km udaljen og graničnog prelaza sa Srbijom- Horgoš, 210km od Beograda, što ga čini zaista privlačnim za vikend posetu.Često ga “bije glas” da je samo šoping destinacija, što je naravno daleko od istine. Mi bar do šopinga nismo ni stigli 🙂

KAKO PROVESTI ISPUNJEN DAN SA KLINCIMA

ZOLOŠKI VRT

Mapa zološkog vrta


Prva stanica nam je bila zološki vrt za koji smo čuli da je sadržajan i prostran, a kako smo izlet odlučili da podredimo klincima, tako je i on bio prvi na spisku za obilazak.
Pored standardnih vrsta koje očekujete u svakom zološkom vrtu, ovaj je poznat i po nekim veoma retkim životinjskim vrstama, često ugroženim a mnoge sam ovde prvi put i čula i videla.Takođe sam se iznenadila pingvinima, sibirskim tigrovima i belim lavovima koje zaista nisam očekivala da ću ovde naći.
Ono što mi se najviše svidelo jeste zelenilo na svakom koraku i krošnje drveća koje prave hlad od sunca, pogotovo tokom posete u letnjim mesecima što je činilo obilazak veoma prijatnim.U sklopu vrta se nalazi i nekoliko dečjih igrališta kao i nekoliko tezgi sa hranom i pićem.Korisno je znati da za kupovinu hrane i pića u sklopu zološkog vrta morate imate forinte, jer kartice ne primaju. Međutim za ulaznice ih primaju a cena za dvoje odraslih i dvoje dece je iznosila oko 25 evra. Deca do 3 godine ne plaćaju ulazak.

Dvogrbe kamile
Osmatračnica za žirafe koja je ujedno i kafić
Dosta je prostrano za slonove
Bazen za pingvine
Dečje igralište u sklopu zološkog vrta


OBILAZAK CENTRA


Sledeća stanica je bila centar grada tj. Sečenji trg. Ukoliko dolazite u Segedin kolima i podesite navigaciju da vas odvede u centar, upravo će vas odvesti na ovu lokaciju.Sjajno je što je ceo trg okružen parkingom, što ga čini odličnom polaznom tačkom za dalji obilazak peške.Trg je ujedno i park a krase ga statue uticajnih ljudi iz istorije grada i države. Jedna od njih, izrađena od belog mermera, predstavlja Išvana Sečenjija po kome je i trg dobio ime.Na trgu se nalaze i gradska palata , kao i kuća čuvene porodice Žotar. 

Gradska palata na Sečenji trgu
Trg je ujedno i park sa dosta fontana
I naravno predivnog cveća
Jedna od brojnih statua u parku


Put nas je dalje sam navodio u Karaš ulicu, koja je ujedno pešačka zona,predivnih građevina i arhitekture. Bila sam zaista zadivljena koliko je centar lep,skladan i uredan, čak i veći nego što sam zamišljala.

Karaš ulica
Cenar je pešačka zona


Na sredini ulice Karaš nalazi se trg Klauzal koji krasi spomenik Košut Lajoša, koji je upravo na tom mestu održao znameniti govor o borbi Mađara protiv Austrijanaca.A drugu stranu trga krase statue krilatih lavova koji su natkriveni mađarskim krstom svetog Stefana.Segedin je ponat i po odličnim poslastičarnicama , a neke od njih možete pronaći baš u ovoj ulici.

Trg Klauzal i skulptura krilatih lavova
I ekipa na okupu 🙂


Pauzu za ručak smo iskoristili da uživamo što u opuštenoj atmosferi grada, što u mađarskoj kuhinji koja je poznata po kombinaciji slatkog i slanog. Iako nisam preveliki ljubitelj takvih jela, zaista sam uživala u baš takvom obroku i nečemu nesvakidašnjem.

Jelo po preporuci- piletina sa sosom od malina i krompir sa jabukama 👌
Predah za ručak


Po završetku Karaš ulice izbija se na još jedan trg koji nosi naziv po autoru prve novele na mađarskom jeziku -Andrašu Dugoniču. Trg Dugonič krasi muzička fontana, sa vodenim mlazovima dugim 12 metara. Koje je samo oduševljene usledilo kod klinaca. Po letnjem danu bilo im je pravo osveženje hvatati mlazove vode, a i nama napraviti pauzu u hladu.

Muzička fontana na trgu Dugonič
Mlazovi vode dostižu 12 metara visinu
oko fontane je prostor za sedenje i uživanje


Šetajući i vozajući se ulicama Segedina, obišli smo i Katedrali trg, Zavetu crkvu,Demeter toranj (najstariju zgradu u gradu), muzej Ferenc Mora, kao i Sinagogu, ali nažalost za detaljnije razgledanje jedan dan nam je bio nedovoljan a obilazak znamenitosti površan. Segedin nudi i mnogo skrivenih interesantnih mesta koja samo čekaju da ih otkrijete.

Demeter toranj-najstarija zgrada u Segedinu
Sinagoga-druga po veličini u Mađarskoj
Tramvaj-kafić koji se nalazi na mestu nekadašnje stanice


BOTANIČKA BAŠTA

Najveća vodena površina indijskog lotosa u centralnoj Evropi


Botanička bašta u Segedinu jedinstvena je po indijskom lotosu i predstavlja najveću površinu ove biljke u centralnoj Evropi. Bašta je veoma prostrana i prava je mala oaza za uživanje. U unutrašnjem delu se nalaze mnogobrojne tropske vrste i kaktusi a spoljašnji deo obuhvata veliko imanje listopadnih drveća, pa bih vam predožila da baštu posetite u letnjim mesecima, kada sve olista i indijski lotos procveta.Ulaznica za dvoje odraslih i dvoje dece je iznosila oko 8 evra ( deca do 3 godine su gratis).

Mapa botaničke bašte


KORISNE INFORMACIJE


-Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom, treba znati da pri prelasku graničnog prelaza Horgoš, koji je ujedno i najprometniji, treba kupiti vinjetu za korišćenje autoputa ( iako se vozite samo malim njegovim delom). Da biste izbegli nepotrebnih 16 evra, uputite se ka manjem graničnom prelazu. Horgoš 2 može biti odlična opcija, ali obratite pažnju da je prelaz otvoren samo od 7:00-19:00.

-Parking u gradu je podeljen u zone, a najskuplja zona iznosi oko 1,5 evro po satu. Karte se uzimaju na parking automatima a moguće je plaćati karticama.

-Ukoliko želite u kupovinu, tržni centar Arkad je najčešća stanica i nalazi se u širem centru grada.

-Segedin se može pohvaliti velikim vodenim svetom -Aquapolisom, što mi definitivno stavljamo na spisak naše sledeće posete.

Ova ekipa se sjajno provela 🙂


Nadam se da vam se svideo Segedin iz našeg ugla i da ćete , ukoliko niste imali priliku do sada, uživati u ovom biseru Mađarske.

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci