Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

7 načina da zabavite decu tokom vožnje

Svi znamo koliko je ponekad naporno putovati sa decom. Bez obzira da li idete na duži ili kraći put deca zahtevaju pažnju i vole igru.

Ovo su mojih 7 predloga za što ugodniju vožnju sa decom.

1.Zamišljanje životinja

Ova igrica vam je možda poznata ali mi mnogo volimo da je igramo i to ne samo prilikom putovanja.Svi  prisutni naizmenično zamisle jednu životinju a ostali pogađaju. Osoba koja je zamislila zagonetnu životinju odgovara samo sa da ili ne . Osim što je zabavna vrlo je i edukativna. Pitanja prilagodite uzrastu  deteta a ovo su neka naša standardna pitanja:

-Da li je sisar, ptica, vozdozemac, riba..?

-Da li živi u šumi, moru, pustinji, savani..?

-Da li živi u Africi, Australiji, Evropi..?

-Da li je velika ili mala?

Kao što možete videti pitanja su brojna a usput ćete deci i objašnjavati neke stvari ako do tada niste. Deca podjednako vole i da pitaju i smišljaju.

*dodatak za roditelje koji znaju strane jezike i žele da znanje prenesu na decu.

Kroz moje dugogodišnje iskustvo predavača engleskog jezika deca obožavaju ovu igricu i dobro je što nije potrebno veliko poznavanje jezika da biste je igrali. Na primeru engleskog  krenite sa:

-Is it big,small,black, yellow, dangerous..

-Does it live in a forest,desert,sea..

2.Čitanje registarskih tablica

Ovu igricu pamtim još od kada sam ja bila dete. Bilo mi je zanimljivo da gledam kroz prozor registarske tablice prilikom vožnje i da pogađam iz kog su grada. Time sam naučila o mnogim gradovima o kojima prethodno nisam znala. Takođe prilikom susreta sa stranim tablicama možete naučiti dete nešto i o toj državi.

3.Pogađanje vrsta i boja automobila

U zavisnosti od uzrasta deteta možete se igrati igrice ko će više crvenih, zelenih, žutih kola videti. Za malo stariju decu marke kola su zanimljive kao prepoznavanje simbola a dobri poznavaoci marki mogu pogađati i modele. Svo ovo opažanje upotpunite pričom i nagađanjem u kojoj zemlji se proizvode.

4. Smišljanje priča

Ovom igricom vežbate maštu kako deteta tako i vašu. Vi kao roditelj krenite sa idejom o početku priče a deca će brzo želeti i oni da smišljaju početak. Ideja igrice je da svi koji učestvuju u njoj ,daju svoj doprinos i učine je zanimljivijom. Svaki učesnik sa nadovezuje sa jednom idejom i zajedno razvijate priču.

Primer: -Nekada davno živela je jedna devojčica u šumi..

               -Volela je da istražuje pećinu u blizini kuće..

               -Jednoga dana zatekla je medveda u pećini..

Priča je zanimljivija ukoliko ima nelogičnih priča u sebi , na primer:

               -Medved je kuvao ručak /igrao karte sa zecom..

Tu se zaista možete prijatno iznenaditi dokle sve ide dečja mašta i dosta dugo se možete igrati ove igrice pa čak i prepričavati je posle.

5.Zagonetna pitanja

Za ovu igricu vam je potrebna prethodna priprema ili knjiga sa pričama. Moja preporuka su knjige “IQ deteta briga roditelja” Ranka Rajovića gde možete naći dosta zanimljivih primera a možete ih po tom modelu i sami smišljati, a za decu školskog uzrasta knjige Uroša Petrovića.

Primeri iz prve gore pomenute knjige su:

-Ko ide svuda a ne izlazi iz kuće?

-Koja je to lopta koju niko ne može da dohvati?

-Liči na šećer, nije slatko, zove se kratko?

Vrlo je bitno ne reći detetu odmah odgovor kako bi samo došlo do zaključka, možete mu i pružiti pomoć ukoliko je neophodno a bitno je imati na umu da je sam proces dolaska do rešenja mnogo bitniji od samog rešenja.

6. Čitanje znakova pored puta

Nalaze se svuda oko nas prilikom putavanja. Putovanje je idealna prilika sa upoznate decu sa značenjem svakoga a pored toga što ćete ih i edukovati ,svaki put kada vidite neki znak igrate se igrice prepoznavnja znakova i njihovo značenje.

7. Zanimljiva  geografija

Ovo je još jedna igrica koju sam kao dete igrala sa svojim roditeljima a toliko mi je u lepom sećanju da sam verovatno još od tada zavolela geografiju i putovanja. Pod ovom igricom ne mislim na klasičnu zanimljivu geografiju sa papirom i olovkom već usmenu. U jednom delu mog detinjstva bile su česte restrikcije struje i tada bismo upalili sveću i igrali ovu igricu. Toliko bismo se zaigrali da smo gasili svetlo čim bi struja došla.

Igrali bi se ispitivanja glavnih gradova i pogađanja..toliko mi je bilo zanimljivo da sam u slobodnom vremenu često otvarala atlas i učila glavne gradove kako bih pobedila u igrici.

Nadam se da su vam se svideli predlozi kao i da ćete u samom putu takođe stvarati uspomene ,a ne samo na odredištu.

Ukoliko niste sigurni za odgovore iz 5 predloga otkriću vam ih ovde: 1.puž 2.sunce 3.so.

I srećan put!

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci