Stranica je namenjenima svim ljubiteljima putovanja i roditeljima koji neguju međusobni odnos

i svoju ljubav prema putovanjima prenose na decu.

5 dana Đerdapa sa malom decom

Nacionalni park Đerdap predstavlja uzan šumovito brdsko-planinski pojas dužine oko 100 km uz reku Dunav i samu granicu sa Rumunijom i spada pod zaštitu države I kategorije.

Baš u ovom delu Dunav je ujedno najširi sa 6,5km a ujedno i najuži sa samo 900m i mnogi ga smatraju najlepšim delom u celom svom toku od Švarcvalda do Crnog mora.

A kako je područje veliko i obuhvata par gradova u kojima možete odsesti, naš izbor je bio Donji Milanovac, kao središnji deo nacionalnog parka i bio nam je baza za 5 predivnih dana posete istočnoj Srbiji.

Ukoliko i vi planirate sličan put predstaviću vam ovu destinaciju po danima radi lakšeg organizovanja vremena.

DAN 1

U ranim jutarnjim časovima iz srca Vojvodine bilo nam je potrebno oko 3,5 sata lagane vožnje do istočne Srbije.

Pri dolasku rešili smo da malo skrenemo sa puta i posetimo arheološko nalazište Viminacijum u Starom Kostolcu koje je udaljeno 95km od Beograda.

Došli smo taman pred otvaranje ali nažalost tura obilaska je bila tek za sat vremena zbog čega smo odlučili da je ipak preskočimo, kao i zbog činjenice da obilazak u proseku traje od 1,5-2 sata.

Zadovoljili smo se površnim razgledanjem koji je deci bio zanimljiv i sasvim dovoljan,a mi ljubitelji ćemo se ipak jednom morati opet tu vratiti za svoju dušu.

Ulaznica za odrasle košta 600 dinara, deca do 10 godina ne plaćaju a deca starija od 10 kao i penzioneri plaćaju 400 dinara.

Ostatak dana je bio rezervisan za upoznavanje Donjeg Milanovca kojeg smo po prvi put posetili.

Simpatičan manji grad ima sve što vam je potrebno za udoban odmor.

A ono što ga posebno izdvaja od drugih gradova jeste lepota Dunava, predivna šetnja uz reku, koja nam je bila svakodnevnica tokom boravka, kao i neizostavni pakovi za decu, što najbolje roditelji male dece znaju koliko znači .

DAN 2

Sledeći dan nam je bio rezervisan za posetu Golubačkoj tvrđavi.

Od Donjeg Milanovca potrebno je skoro sat vremena vožnje a vožnja uz Dunav je posebno zadovoljstvo na koje nećete ostati imuni.

Više o Golubačkoj tvrđavi pročitajte u ovom tekstu https://www.putovanjairoditeljstvo.com/tvrdava-golobac-legenda-o-zarobljenoj-princezi/

A pored nje prošetali smo se i Golupcem i uživali u predivnom danu i ručku uz pogled na najširi deo Dunava.

DAN 3

Bili smo uzbuđeni ovaj dan zato što volimo krstarenja i po dogovoru uputili smo se u Tekije, mesto prema Kladovu, kako bismo sačekali naš brod General i ostatak grupe.

Na predivnoj stanici Varnica,u bašti istoimenog restorana, sa panoramskim pogledom na klisuru, zaista nam je bilo zadovoljstvo sačekati brod.

Krstarenjem se obiđe najlepši deo klisure, veliki i mali kazan, Trajanova tabla koja se samo ovim načinom može videti, a svedoči o burnoj istoriji ovog područja.

Simbolično naspam nje nalazi se 40m uklesan u steni lik kralja Decebala, kako bi večno prkosio Rimljanima.

Brodova u ponudi ima od 10e za glisersku vožnju do 15e sličnu našoj sve do 20e.

Savetovala bih vam da ne propustite ovu atrakciju prilikom posete Đerdapu.

Sledeća stanica prilikom vraćanja ka Donjem Milanovcu nam je bio Lepenski vir, arheološko nalazište koje je bilo naseljeno još u doba neolita (6.500 -5.500 pne).

Ovo je takođe bio jedan od momenata kada smo se prilagodili deci, videli samo jedan deo koji krasi ovaj muzej-nalazište ispod savremene kupole a za detaljnije upoznavanje sledila je prezentacija u formi filma koja traje oko sat vremena,što zaista nije bilo maloj deci primamljivo ali predivno zeleno prostranstvo, klupe i brdo koje se nalazi pre ulaza jeste, da smo se zadržali tamo kao da smo taj film pogledali 😄.

Ulaznica u lokalitet Lepenski vir košta 500 dinara, za decu do 7 godina je besplatno a za stariju decu je 120 dinara.

DAN 4

Osvanuo nam je oblačan dan, sa kišom u najavi ali plan Kladovo se ipak velikim delom ostvario.

Kao prva stvar bio je zakazan privatni obilazak hidroelektrane Đerdap I a u momentu nalaska sa našim vodičem kiša je toliko padala da smo pri samom izlasku iz kola i otvaranju kišobrana već pokisli 🙂.

Međutim bili smo uzbuđeni zbog obilaska a i samim ulaskom u zgradu HE zaboravili smo u potpunosti na to.

Ono što je slabije poznato jeste da se na ulazu takođe čuvaju dve kamene table iz rimskog doba.

Sam ulazak u zgradu tako važnog objekta je već bio zanimljiv a kako smo odmicali bivali smo bogatiji za mnoge informacije ne samo o hidroelektrani već i o istoriji celog podneblja.

Prošli smo i pored prevodnice koja prebacuje brodove iz jednog jezera u drugo uz visinsku razliku od 25 m između njih, kao i mehanički deo proizvodnje struje.

Za obilazak se možete obratiti turističkoj organizaciji grada Kladovo na mail info@tookladovo.rs  ili broj telefona 019/801690. Privatan obilazak nas je koštao 2.000 dinara.

Nakon obilaska kiša je stala pa smo se uputili u centar grada da ga bolje upoznamo i napravimo pauzu za ručak.

Centar grada i njegova pešačka zona su vrlo simpatični i nakon kratke šetnje kiša nas je primorala da se opet sklonimo i to ovaj put u dečiju igraonicu koja se nalazi u produžetku pešačke zone. Dugo se nismo nekoj igraonici tako obradovali 😄.

Nažalost deo plana koji se nije ostvario je poseta vodopadu Blederije koji se nalazi nedaleko od grada ka Brzoj Palanci.

Zbog kiše i ne toliko lakog pristupa (pređe se i manji potok ) odustali smo od posete ali ukoliko vas vreme posluži, svakako ga posetite.

Takođe prilikom povratka ka Donjem Milanovcu svratili smo i do utvrđenja Diana koje je nažalost zapostavljeno a i ruševinama nekadašnje tvrđave Fetislam, koje ćete videti uz put, takođe treba dodatna pažnja koju zaslužuje.

DAN 5

Poslednjeg dana pred polazak rešili smo da odemo u pravac Majdanpeka i posetimo Rajkovu pećinu.

Malo je reći da smo bili oduševljeni njom a da pre toga nismo za nju ni čuli.

Pećina je zapanjujuće velika, bogata pećinskim nakitom a i slepim miševima koji naglavačke vise na dečije oduševljenje dok smo mi odrasli samo ponavljali, ne budite ih 😄.

Pećinu je prvi istražio Jovan Cvijić a preme legendi postojao je izvesni Rajko Vojvoda, Robin Hud homoljskog kraja, koji je danju bio mehandžija a noću pljačkao turske karavane i blago sakrivao u pećini a mnogi i dalje veruju da je blago još sakriveno tu, jer ipak nije delio sa narodom već čuvao za sebe.

Ulazak u pećinu  košta 300 dinara, obilazak traje oko sat vremena uz pratnju vodiča, a u zavisnosti od gužve i doba godine obilasci su u 10, 12 i 14 časova a predlažem i da to proverite na broj telefona 066/8006576.

Pored navedenih znamenitosti koje smo mi posetili bitno je da znate da je nacionalni park Đerdap bogat vidikovcima, poput malog i velikg Štrpca, Ploče i drugih, kao i da su staze za lepše vidikovce duge po nekoliko kilometara (oko 3 najčešće) u jednom pravcu, što je bitno znati prilikom posete sa malom decom jer vi ih najbolje poznajete i koliko mogu izdržati pre nego što se tamo uputite.

Šetnje su organizovane od strane turističke organizacije Donjeg Milanovca i kako kažu zabranjeno je samostalno ih obilaziti zbog I kategorije zaštite nacionalnog parka a za plan obilazaka najbolje im se obratiti na office@npdjerdap.rs ili 030/20150070.

I najbitnije od svega nosite osmeh sa sobom i vreme vam ništa neće pokvariti! 😊

Podeli objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci

Sladjana

Vaš vodič

Moje ime je Slađana, putnik u duši, večiti optimista, supruga, majka troje dece, kreativac u pokušaju, preduzetnik i poliglota koji živi u malom mestu a sanja velike snove.

Sladjana

Moji omiljeni postovi
Saradnja